FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pfanner traži ispriku od Tetra Paka i Elopaka

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Peter Pfanner, suvlasnik austrijsketvrtke voćnih sokova Pfanner danas je na konferenciji za novinare uZagrebu od Tetra Paka i Elopaka zatražio ispriku i javno objašnjenjejer su, kako je rekao, "pronalaskom malih i za zdravlje ne štetnihkoličina kemijske tvari u sokovima, potpuno nedužni dospjeli u medijei nanijeta im je šteta".
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Peter Pfanner, suvlasnik austrijske tvrtke voćnih sokova Pfanner danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu od Tetra Paka i Elopaka zatražio ispriku i javno objašnjenje jer su, kako je rekao, "pronalaskom malih i za zdravlje ne štetnih količina kemijske tvari u sokovima, potpuno nedužni dospjeli u medije i nanijeta im je šteta".

Peter Phanner je rekao da je problem bio u proizvođačima ambalaže - Tetra Paku i Elopaku čija je tehnologija omogućavala da izopropil tioksanton (ITX) dospije u sokove, ali da se radi o 0,00003 grama po kilogramu ITX-a, količini koja nije štetna za zdravlje, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za sigurnost hrane i Komisija EU.

Rasprava o ITX-u počela je u rujnu 2005. u Italiji u slučaju mlijeka za bebe i tada je EU po prvi put s ambalažnom industrijom razgovarala o promjeni tehnologije. Tvrtka Pfanner je informaciju o ITX-u od ambalažne industrije dobila krajem studenoga 2005., rekao je Peter Pfanner.

Naveo je da su proizvođači ambalaže o tome trebali obavijestiti nadležna tijela u Hrvatskoj, odnosno reći da 0,00003 grama po kilogramu nije štetna količina za zdravlje i da se nalazi u još tisuću drugih proizvoda, a ne samo u sokovima Pfanner, rekao je Peter Pfanner.

Također je rekao da se tehnologija ambalaže promjenila i da se sokovi Pfanner više ne pakiraju u ambalažu proizvedenom tehnologijom koja u sokove ispušta ITX.

Upitan od novinara hoće li tužiti Tetra Pak i Elopak, Peter Pfanner je rekao da neće, nego da će pričekat daljni tijek događaja.

Rekao je da najnoviji medijski događaj ovog vikenda - pronalazak droge u Pfannerovoj ambalaži potkrepljuje njihovu pretpostavku da se radi o mobingu protiv uspješne austrijske obiteljske tvrtke koja kvalitetu i sigurnost namirnica uvijek shvaća ozbiljno.

(Hina) xbma ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙