FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog kemijske tvari ITX povučeno 33 tisuće sokova

OSIJEK, 12. siječnja 2006. (Hina) - U dvjema vrstama austrijskih sokovana hrvatskom tržištu pronađena je kemijska tvar ITX koja se koristi zabojanje ambalaže te se zbog toga povlači 33 tisuće sokova, izvijestilaje Hrvatska agencija za hranu sa sjedištem u Osijeku.
OSIJEK, 12. siječnja 2006. (Hina) - U dvjema vrstama austrijskih sokova na hrvatskom tržištu pronađena je kemijska tvar ITX koja se koristi za bojanje ambalaže te se zbog toga povlači 33 tisuće sokova, izvijestila je Hrvatska agencija za hranu sa sjedištem u Osijeku.

Agencija je putem Hrvatskog sustava žurnog uzbunjivanja danas primila obavijest o pronalasku kemijske tvari izopropil tioksanton (ITX) ) u dvjema vrstama voćnih sokova austrijske tvrtke Pfanner zbog čega se danas s hrvatskog tržišta povlači 33 tisuće sokova u pakiranju od jedne i dvije litre (Multi Rosso Bio i Multivitamin nektar), izvijestio je ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović.

Proizvođač ambalaže, švedska tvrtka TetraPak, koristila je ITX za bojanje ambalaže za prehrambene proizvode nakon čega je u Italiji krajem prošle godine povučeno oko 30 milijuna litara mlijeka za dojenčad i djecu proizvođača "Nestle". Tijekom prosinca u Italiji je ITX pronađen i u drugim vrstama prehrambenih proizvoda - voćnim sokovima, vinu i maslinovu ulju proizvođača iz Italije i Austrije.

"Potaknuta ovim zbivanjima sanitarna inspekcija u Hrvatskoj pojačala je nadzor na tržištu, a Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba opremio se za obavljanje analize na prisutnost ITX-a. Uzeti su uzorci nekoliko vrsta voćnih sokova različitih proizvođača, a laboratorijskim pretragama dokazana je prisutnost ITX-a u dvjema vrstama sokova proizvođača iz Austrije, za čije je bojanje kartonske ambalaže korištena sporna kemijska tvar kao fotoinicijator za stabilizaciju boje", pojasnio je Antunović u izjavi za Hinu .

Dodao je kako se "tvrtka TetraPak obvezala prestati koristiti ITX još tijekom listopada prošle godine", ali kako još postoji "realna mogućnost da proizvođači koriste zalihe ambalaže, kao i mogućnost pronalaska sporne ambalaže na tržištu".

Hrvatska sanitarna inspekcija odlučila je slijediti primjer Italije te je radi "osiguranja najviše moguće razine zaštite zdravlja potrošača odlučila povući sporne proizvode s tržišta do pribavljanja daljnjih znanstveno utemeljenih informacija, u čije je prikupljanje uključen i Znanstveni odbor za biološke, kemijske i fizikalne opasnosti Hrvatske agencije za hranu".

Ravnatelj Antunović posebno je naglasio kako je "nalaz ITX- ujedno i prva informacija proslijeđena putem Hrvatskog sustava žurnog uzbunjivanja sa sjedištem u Osijeku, koji je počeo s radom 1. siječnja ove godine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙