FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush izjavio je u petak, nakon sastanka s američkom kancelarkom Angelom Merkel, kako ne želi prejudicirati što će Vijeće sigurnosti UN-a učiniti ako Iran zbog svojeg nuklearnog programa bude prijavljen tom 25-članom tijelu. "Ne želim nagađati što će Vijeće sigurnosti poduzeti", rekao je Bush odgovarajući na upit očekuje li uvođenje sankcija Iranu. "No, smatram posve logičnim da se zemlja koja odbija diplomatska rješenja prijavi Vijeću sigurnosti UN-a", dodao je Bush. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom, američki je predsjednik također rekao da Sjedinjene Države žele diplomatskim sredstvima riješiti krizu s Iranom. Merkel smatra kako bi Europska unija i SAD trebali surađivati na tom pitanju i da ih neće zastrašiti Iran.

BERLIN - Njemačka smatra da je još prerano za raspravu o mogućim sankcijama protiv Irana, priopćeno je u petak iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu. "Mi smatramo da je trenutačno prerano govoriti o sankcijama", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Martin Jaeger. Slično stajalište je prije toga zauzelo i francusko ministarstvo vanjskih poslova. Njemačka kancelarka Angela Merkel koja se nalazi u posjetu Washingtonu smatra da najnovijem razvoju događaja u svezi s Iranom treba "pristupiti promišljeno". "Iranu treba pokazati da se međunarodna zajednica ne da tako lako isprovocirati", izjavila je Merkel u govoru u njemačkom veleposlanstva u Washingtonu. Njemačka kancelarka je ipak optimistična glede razvoja događaja u Iranu te je dodala da svari stoje drukčije nego što je to bio slučaj s Irakom.

BERLIN - Njemačka neće sudjelovati u novim vojnim misijama u inozemstvu, izjavio je njemački ministar obrane Franz Josef Jung (Kršćansko demokratska unija-CDU) u razgovoru za dnevnik "Norddeutsche Zeitung" od petka. "Naše mogućnosti su, između ostalog, i iz financijskih razloga u ovom trenutku u potpunosti iscrpljene", izjavio je Jung. On je ukazao na to da je Njemačka već sada u "velikoj mjeri" zastupljena u međunarodnim misijama. "Njemačka je s najjačim kontingentima zastupljena kako na Balkanu kroz EUFOR i KFOR tako i u Afganistanu kroz ISAF", smatra Jung. Osim u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Afganistanu Bundeswehr u sklopu međunarodne borbe protiv terorizma sudjeluje i u zaštiti obale ispred istočne Afrike.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u petak da žali zbog toga što je srpski premijer Vojislav Koštunica odbio prijedlog za razgovor između predstavnika vlasti Srbije i Crne Gore, priopćeno je iz predsjednikova ureda. Vujanović je u četvrtak, drugi put, preko predsjednika Državne zajednice SCG Svetozara Marovića inicirao zakazivanje sastanka predsjednika Srbije i Crne Gore i njihovih premijera na kojemu bi se razgovaralo o principima odnosa dviju neovisnih država u slučaju da se građani Crne Gore na referendumu izjasne za neovisnost. Iz ureda srbijanskog premijera Koštunice u petak je stigao odgovor da bi takav sastanak predstavljao prejudiciranje stvari u trenutku kada nisu utvrđeni ni uvjeti za održavanje crnogorskog referenduma.

MEKA - Saudijska Arabija je u petak za nesreću tijekom hadža u kojoj su poginule 362 osobe okrivila neposlušne hodočasnike no, mnogi od njih kažu da se boljim sigurnosnim mjerama mogla izbjeći najveća tragedija na hadžu u posljednjih 16 godina. Prema posljednjim podacima, u četvrtak je 362 hodočasnika na smrt pregaženo u gužvi tijekom rituala kamenovanja vraga na mostu Džamarat u Mini, uskoj dolini u blizini svetoga grada Meke, gdje su se i ranije događale nesreće. "Država je poduzela sve napore i učinila sve što je trebalo", izjavio je vrhovni saudijski klerik veliki muftija Abdulaziz al-Sheikh državnoj televiziji optuživši hodočasnika da se nisu pridržavali reda. Neki hodočasnici, međutim, ocjenjuju da saudijske vlasti nisu uspjele nametnuti svoja pravila u ritualu, a kolumnist saudijskog lista al-Hayat Raqiya Shabibu svom komentaru upozorava da se "mora odgovoriti koji je razlog tragedije".

ISTANBUL - Mehmet Ali Agca, Turčin koji je izvršio atentat na papu Ivana Pavla II. 1981., a koji je u četvrtak pušten na slobodu, u petak se nije javio policiji a trebao je, objavile su turske vlasti. Guverner Istanbula Muammer Guler objasnio je da se Agca (48), koji još nije odslužio obvezni vojni rok, morao javiti policiji temeljem vojnog naloga izdanog nakon njegova puštanja iz zatvora u četvrtak. Ne javi li se policiji, naglasio je, smatrat će se da pokušava izbjeći vojnu službu i mogao bi biti uhićen. Agcino boravište trenutačno nije poznato, rekao je Guler.

MOSUL - Irački pobunjenici oborili su u petak američki vojni helikopter u blizini Mosula na sjeveru zemlje pri čemu su poginula dva pilota, objavili su očevici i američki dužnosnici. Očevici su vidjeli muškarca naoružanog teškom strojnicom kako puca na helikopter Oh-58D Kiowa Warrior, u okrugu al-Sukar sjeverno od Mosula, oko 390 kilometara sjeverno od Bagdada. Američka vojska objavila je da je helikopter, kada je srušen, bio u izviđanju zajedno s još jednom letjelicom istog tipa.

VATIKAN - Oko 40 aktivista za prava homoseksualaca u petak je, dan nakon što je Papa Benedikt XVI. osudio homoseksualne brakove, prosvjedovalo ispred Trga svetog Petra. Skupina prosvjednika ostala je izvan trga, koji je teritorij Vatikana, držeći transparente kojima kritiziraju Rimokatoličku crkvu. Na jednom od transparenata pisalo je "2000 godina diskriminacije" i naglašavalo da se Crkva ne treba miješati u poslove Italije. Papa Benedikt XVI. je u svojem obraćanju talijanskim političarima u četvrtak ponovio da se Crkva protivi homoseksualnim brakovima i predloženim zakonima kojima bi se formalno priznala prava homoseksualnih parova.

BANGKOK - Prosvjednici koji traže odlazak tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre, nakratko su u petak navečer upali u kompleks vladinih zgrada u Bangkoku u kojem se nalazi njegov ured. Prosvjednici su mirno napustili kompleks nakon što su to od njih zatražili organizatori prosvjeda. Veći dio demonstranata ranije je sudjelovao na protuvladinom skupu u organizaciji medijskog magnata Sondhija Limthongkula, koji je proteklih nekoliko mjeseci vodio bitku protiv Thaksina, optužujući ga za korupciju i zloporabu ovlasti. Tijekom prosvjednog skupa u središtu grada došlo je do manjih sukoba između Sondhijevih i Thaksinovih pristaša.

MOSKVA - U najvećem dijelu Sibira temperature su se u petak spustile 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a ruska prijestolnica Moskve priprema se istodobno za dolazak ekstremno hladne fronte. Vlasti u regiji Tomsk proglasile su izvanredno stanje dok živa u termometru pokazuje -53 Celzijevih stupnjeva uzrokujući zamrzavanje električnih vodova i spremišta za vodu. U susjednoj pokrajini Kemerovo na jugu Sibira jedan se čovjek smrznuo, a 32 ih je liječeno zbog hipotermije, prenose mediji. Očekuje se da će hladna fronta pogoditi Moskvu u ponedjeljak, no procjenjuje se da će donijeti temperature od oko -25 Celzijevih stupnjeva. Na dalekom istoku, obilne mećave zatrpale su luku Vladivostok i paralizirale dijelove sjevernog Japana.

LJUBLJANA - Sokovi austrijskog Pfannera u Sloveniji se vjerojatno neće povući iz prodaje nakon ocjena vodeće potrošačke udruge da kemijska tvar ITX koja se koristi u bojanju ambalaže nije štetna za konzumente. Savez potrošača Slovenije (ZPS) reagirao je u petak na odluku nekih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj o povlačenju sokova Pfannera i priopćio da dosadašnja istraživanja nisu potvrdila niti opovrgnula pretpostavke o štetnosti fotoinicijatora za bojanje ITX, te da Pfannerovi sokovi ne predstavljaju zdravstveni rizik za slovenske potrošače. Podacima o sadržaju ITX-a u proizvodima koji se nalaze na slovenskom tržištu raspolaže zdravstvena inspekcija, a za povlačenje iz prodaje proizvoda u kojima je nađen do sada su se odlučile samo Italija i Hrvatska, navodi ZPS.

RIM - Izložba o holokaustu otvorena je u petak u Padovi, u organizaciji humanitarne udruge Hrvatska kuća, na incijativu i uz angažiranje predsjednice udruge i počasne hrvatske konzulice dr. Nele Sršen te uz pomoć Židovske zajednice. Izložba pod naslovom "Jedan vagon za Shoah - simboli holokausta" bit će otvorena do 12. veljače, a prilozi od te inicijative namijenjeni su humanitarnoj organizaciji Hrvatska kuća (Casa Croata) sa sjedištem u Padovi, koja se bavi pružanjem zdravstvenih usluga oboljelim Hrvatima, uglavnom djeci, koji čekaju na presađivanje organa. Na otvaranju izložbe bili su i europarlamentarac Giorgio Napolitano, gradonačelnik Padove Flavio Zanonato i predsjednik Židovske zajednice u Padovi Davide Romanin Jacur.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙