FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 14. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ANKARA - Situacija s ptičjom gripom u Turskoj postala je u petak još ozbiljnija nakon što su britanski znanstvenici objavili da je smrtonosni virus H5N1 u toj zemlji mutirao u oblik koji može lakše prelaziti s ptica na ljude. Turske vlasti pod sve većim su pritiskom da zaustave širenje bolesti koja je od prosinca s istoka zemlje stigla do njezina zapada, do samog praga Europe, zahvativši trećinu od 81 pokrajine. Prošloga tjedna bolest je odnijela i prve ljudske žrtve - obitelj na istoku zemlje izgubila je troje djece u dobi od 11, 14 i 15 godina koja su bila u direktnom kontaktu sa zaraženom peradi, a u međuvremenu je zabilježen još jedan sumnjiv smrtni slučaj. Ptičjom gripom u Turskoj je dosad zaraženo 18 ljudi, od kojih 16 djece. Britanski znanstvenici objavili su da je jedno od troje umrle djece bilo zaraženo opasnijim oblikom virusa koji se lakše veže na receptore ljudskih stanica nego ptičjih. Naglasili su ipak da se još nije pojavio virus koji bi mogao prelaziti s čovjeka na čovjeka i koji bi mogao odnijeti milijunske žrtve.

MEKA - Saudijska Arabija je u petak za nesreću tijekom hadža u kojoj su poginule 362 osobe okrivila neposlušne hodočasnike, no mnogi od njih kažu da se boljim sigurnosnim mjerama mogla izbjeći najveća tragedija na hadžu u zadnjih 16 godina. Prema zadnjim podacima, u četvrtak je 362 hodočasnika na smrt pregaženo u gužvi tijekom ritualnog kamenovanja vraga na mostu Džamarat u Mini, uskoj dolini u blizini svetoga grada Meke, gdje su se i ranije događale nesreće. "Država je poduzela sve napore i učinila sve što je trebalo", izjavio je vrhovni saudijski klerik veliki muftija Abdulaziz al-Sheikh državnoj televiziji optuživši hodočasnika da se nisu pridržavali reda. Neki hodočasnici, međutim, ocjenjuju da saudijske vlasti nisu uspjele nametnuti svoja pravila u ritualu, a kolumnist saudijskog lista al-Hayat Raqiya Shabibu svom komentaru upozorava da se "mora odgovoriti koji je razlog tragedije".

SARAJEVO - Sokovi austrijskog proizvođača Pfanner bit će povučeni iz prodaje na području Federacije Bosne i Hercegovine, javila je u petak televizija BHT 1. Prema ovom izvoru, federalno ministarstvo zdravstva naložilo je provedbu takve mjere na temelju informacija iz Hrvatske koje ukazuju da bi Pfannerovi sokovi mogli biti pakirani u ambalaži zagađenoj štetnom tvari ITX. Glavni sanitarni inspektor Federacije BiH poslije podne je naložio privremeno povlačenje austrijskih sokova iz svih trgovina, a inspekcijske službe odmah su počele provoditi nalog na području Sarajeva. Za sada su iz prodaje povučene iste dvije vrste Pfannerovih sokova koje su opasnima označene i u Hrvatskoj. Vlasti Republike Srpske za sada nisu poduzele nikakve mjere zabrane prodaje ovih proizvoda.

LJUBLJANA - Sokovi austrijskog Pfannera u Sloveniji se vjerojatno neće povući iz prodaje nakon ocjena vodeće potrošačke udruge da kemijska tvar ITX koja se koristi u bojanju ambalaže nije štetna za konzumente. Savez potrošača Slovenije (ZPS) reagirao je u petak na odluku nekih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj o povlačenju sokova Pfannera i priopćio da dosadašnja istraživanja nisu potvrdila niti opovrgnula pretpostavke o štetnosti fotoinicijatora za bojanje ITX, te da Pfannerovi sokovi ne predstavljaju zdravstveni rizik za slovenske potrošače.

WASHINGTON - Kandidat za novog suca američkog Vrhovnog suda Samuel Alito dobio je u petak potporu ključnog republikanca i demokrati će teško blokirati njegovu senatsku potvrdu kojoj se protive strahujući da bi on ravnotežu u Vrhovnom sudu pomaknuo previše udesno. Nakon petodnevnog razmatranja Alitove nominacije, predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe Arlen Specter objavio je da podržava kandidata kojeg je predložio američki predsjednik George W. Bush. On je dodao da očekuje da će demokrati u Odboru glasovati protiv Alita. Bude li potvrđen, Alito (55) će zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor koja odlazi u mirovinu. Ona je obično bila presudni "liberalni" glas u deveteročlanom Vrhovnom sudu kod svih spornih pitanja poput prava na pobačaj. Demokrati su najavili da će svoju strategiju dogovoriti idući tjedan.

ISTANBUL - Mehmet Ali Agca, Turčin koji je izvršio atentat na papu Ivana Pavla II. 1981., a koji je u četvrtak pušten na slobodu, u petak se nije javio policiji a trebao je, objavile su turske vlasti. Guverner Istanbula Muammer Guler objasnio je da se Agca (48), koji još nije odslužio obvezni vojni rok, morao javiti policiji temeljem vojnog naloga izdanog nakon njegova puštanja iz zatvora u četvrtak. Ne javi li se policiji, naglasio je, smatrat će se da pokušava izbjeći vojnu službu i mogao bi biti uhićen. Agcino boravište trenutačno nije poznato, rekao je Guler.

SULEJMANIJA - Glavni sudac u procesu protiv Sadama Huseina namjerava se povući, čime bi već sada kaotično suđenje bivšem iračkom diktatoru moglo zapasti u nove teškoće. "On se namjerava povući", rekao je izvor, govoreći o sucu Rizgaru Aminu, Kurdu koji bi trebao predsjedati sljedećom raspravom zakazanom za 24. siječnja. Izvor nije kazao zašto se sudac želi povući. Prošle godine ubijena su dva odvjetnika koja su na strani obrane sudjelovala u procesu protiv Sadama Huseina, a jedan od sudaca u procesu, koji je počeo 19. listopada prošle godine u Bagdadu, već se povukao.

MOSKVA - U najvećem dijelu Sibira temperature su se u petak spustile 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a ruska prijestolnica Moskve priprema se istodobno za dolazak ekstremno hladne fronte. Vlasti u regiji Tomsk proglasile su izvanredno stanje dok živa u termometru pokazuje -53 Celzijevih stupnjeva uzrokujući zamrzavanje električnih vodova i spremišta za vodu. U susjednoj pokrajini Kemerovo na jugu Sibira jedan se čovjek smrznuo, a 32 ih je liječeno zbog hipotermije, prenose mediji. Očekuje se da će hladna fronta pogoditi Moskvu u ponedjeljak, no procjenjuje se da će donijeti temperature od oko -25 Celzijevih stupnjeva. Na dalekom istoku, obilne mećave zatrpale su luku Vladivostok i paralizirale dijelove sjevernog Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙