FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničari na Visu pronašli 15 mina

SPLIT/VIS,23. siječnja 2006.(Hina) - U razminiranju područja na brduHum iznad Visa, gdje je prošloga ljeta u eksploziji protupješačke minenizozemski turist ostao bez noge, pirotehničari AKD Mungosa pronašlisu i uklonili 15 protupješačkih mina PMA-2, zaostalih nakon odlaskabivše JNA, potvrdila je danas glasnogovornica Hrvatskog centra zarazminiranje (HCR) Marta Kovačić.
SPLIT/VIS,23. siječnja 2006.(Hina) - U razminiranju područja na brdu Hum iznad Visa, gdje je prošloga ljeta u eksploziji protupješačke mine nizozemski turist ostao bez noge, pirotehničari AKD Mungosa pronašli su i uklonili 15 protupješačkih mina PMA-2, zaostalih nakon odlaska bivše JNA, potvrdila je danas glasnogovornica Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Marta Kovačić.

Projekt "Okolina vojarne Hum" započet je potkraj prosinca prošle godine, a do sada su 52 pirotehničara očistila prostor od oko 80 tisuća od ukupno projektom obuhvaćenih 135.512 četvornih metara.

Prostor na Humu, na kojemu se danas nalazi objekt s radarskom postajom Hrvatske vojske, kako je predviđeno projektom, od mina bi u cijelosti trebao biti očišćen do kraja veljače, rekla je glasnogovornica Kovačić.

Budući da na otoku Visu postoji još objekata oko kojih se sumnja da je bivša jugovojska ostavila "posijane" mine, nakon dovršenja projekta "Okolina vojarne Hum" djelatnici AKD Mungosa započet će s ostvarenjem još triju projekata na otoku Visu - čišćenje od mina prostora oko bivših vojarni Kostrina, Samogor i Češka vila, najavila je glasnogovornica HCR-a.

Riječ je o prostoru od gotovo 500 tisuća četvornih metara koji bi trebao postati siguran od mina do kraja travnja.

Projekti razminiranja financiraju se iz državnog proračuna.

Da na brdu Hum ima mina, javnosti je postalo poznato nakon tragične nesreće prošloga ljeta kada je u eksploziji mine bez lijeve potkoljenice ostao nizozemski turist.

Tek nakon toga na tom su području postavljene ploče s upozorenjem na opasnost od zaostalih mina, do kada je jedino upozorenje bio natpis zabrane pristupa vojnom objektu na cesti koja vodi do njega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙