FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PULA - Ribari Istarske i Primorsko-goranske županije odbacuju novi Pravilnik o ribolovnim zonama koji je bez njihova znanja stupio na snagu 7. prosinca te zahtijevaju da ih u roku od deset dana primi ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zaključio je danas Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Istarske županije. Ceh ribara na današnjem je sastanku u Puli također zatražio i ostavku i odgovornost ravnatelja Uprave za ribarstvo Ivana Katavića, autora tog pravilnika. Ribari također traže da se poštuje mišljenje struke tijekom donošenja podzakonskih akata. "Ako se ovi zahtjevi ne ispune u roku od deset dana, donijet ćemo operativni plan poduzimanja radikalnih mjera kako bismo izrazili naše nezadovoljstvo", poručili su ribari.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da, unatoč brojnim uspješnim reformskim potezima, hrvatsko pravosuđe i dalje muči neefikasnost u upravljanju sudovima, korupcija i preostali zaostaci. O preostalim lošim stranama pravosuđa govori i dugotrajnost sudskih postupaka, sve veći broj žalbi građana upućenih Ustavnom sudu kao i zaostajanje u izobrazbi sudaca, istaknula je ministrica pravosuđa na redovitom godišnjem sastanku s predsjednicima svih viših, županijskih i najvećih općinskih sudova u Hrvatskoj. No, svi pravosudni problemi trebali bi biti riješeni u sljedećoj godini. U prvom redu 2006. biti će godina smanjenja sudskih zaostataka, racionalizacije sudova i skraćivanja postupaka, kaže ministrica. Također u 2006. na nulu bi se morali svesti i zaostatci u zemljišno-knjižnim odjelima i ovrhama.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić danas je prije sjednice Gradskog poglavarstva oštro reagirao na ocjene nekih nevladinih udruga koje su ga, rekao je, među ostalim optužile za kažnjivo djelo protiv pravosuđa zbog "ometanja istrage i dovođenja u opasnost života i imovine potencijalnih svjedoka u istrazi zločina počinjenog nad civilima u Osijeku 1991." Nikada nisam govorio da se ratni zločini ne istražuju i ne sankcioniraju, već, naprotiv, da svaki zločin ima svoje ime i prezime, a "25. studenoga neargumentirane medijske optužbe i stvaranje Osijeka kao grada slučaja prelile su čašu", dodao je Đapić. Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić danas je ustvrdio kako je objavljivanje imena potencijalnih svjedoka zločina počinjenog nad srpskim civilima u Osijeku 1991. nemoralan i kažnjiv postupak Anta Đapića, koji šteti hrvatskom pravosuđu. Konferenciju za novinare o tome danas su paralelno održale nevladine organizacije GOLJP, Documenta i Hrvatski helsinški odbor (HHO) u Zagrebu te Centar za mir i ljudska prava u Osijeku.

SISAK - Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a) Oto Jungwirth ocijenio je danas da je ova godina bila dobra i uspješna za sustav humanitarnog razminiranja i HCR. Na novogodišnjem susretu s novinarima Jungwirth je posebno istaknuo da je ove godine konačno donesen Zakon o humanitarnom razminiranju te potpisan kolektivni ugovor između poslodavaca i sindikata koji djeluju u području razminiranja, čime je uklonjena najznačajnija zapreka na tržištu razminiranja. "Nastavilo se smanjivanje broja minskih žrtava", rekao je ravnatelj te je napomenuo da je ove godine stradalo 13 osoba, od kojih su četiri poginule, među kojima i jedan pirotehničar. Sustav razminiranja u Hrvatskoj, prema njegovim riječima, "ove je godine doživio daljnju afirmaciju u međunarodnim relacijama, jer je HCR dobio najviše donacija do sada u iznosu od oko 70 milijuna kuna. Od norveške vlade dobio je najsuvremeniju tehnologiju za izradu digitalnih karata minski sumnjivih površina.

ZAGREB - U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor danas je posjetila i darivala učenike Osnovne škole "Ban Josip Jelačić" u zagrebačkom naselju Podsused koju pohađaju i učenici romske manjine. Obraćajući se nazočnima, potpredsjednica Kosor uputila je čestitku svim Romima u Hrvatskoj u povode nadolazeće Nove godine, te izrazila nadu u još uspješniju provedbu Nacionalnog programa za Rome te Akcijskog plana desetljeća za Rome, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Zahvalu na posjetu uputila joj je ravnateljica škole Ankica Šimunović i predsjednik udruge "Romi za Rome" Bajro Bajrić.

ZAGREB - Novom predsjednicom zagrebačkog Županijskog suda danas je imenovana Mirjana Rigljan, dosadašnja šefica istražnog odjela na tom sudu. Mirjanu Rigljan za predsjednicu je danas imenovala ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, u ponovljenom natječaju za tu dužnost. "Ona je prva i jedina žena na čelu jednog županijskog suda te jedina žena koja se prijavila na posljednji natječaj", prokomentirala je nakon imenovanja ministrica pravosuđa. Mirjana Rigljan do sada je bila šefica istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda, a većinu je sudačke karijere provela kao istražna sutkinja.

ZAGREB - Nagradu Zagrebačke filharmonije (ZF) i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladog glazbenika u 2005. dobio je violinist Ivo Dropulić, priopćeno je danas iz ZF-a. Nagrada koja se sastoji od kristalne skulpture, rada akademske kiparice Hede Rušec, plakate i putničkih čekova AmEx-a u vrijednosti od 5000 eura, dobitniku će biti uručena na početku Filharmonijskoga bala 30. prosinca 2005. Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je Odbor u sastavu predsjednik Nenad Turkalj te članovi Miljenko Puljić, Vjekoslav Šutej, Nina Oberiter Gluhak, Tonko Ninić i Valter Dešpalj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙