FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U jučerašnjem štrajku sindikata državnih službi sudjelovalo je oko 80 posto državnih službenika i namještenika, ustvrdili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare. Sindikalci su pritom ismijali jučerašnje priopćenje Vlade da je u štrajku sudjelovalo 4,5 posto zaposlenih u državnoj upravi rekavši kako je toliko ljudi možda radilo. Vlada je ustvrdila da je u ministarstvima, državnim upravnim organizacijama, središnjim državnim uredima, uredima i stručnim službama Vlade i Hrvatskog sabora, te uredima državne uprave u županijama, od ukupno 55.776 zaposlenih štrajkalo 2.495 službenika i namještenika, odnosno oko 4,5 posto. No čelnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata vojnih službenika i namještenika ustvrdili su da je štrajk potpuno uspio unatoč velikim pritiscima na štrajkaše. Ako će Vlada i dalje biti tvrda u svojim stajalištima sindikati će nastaviti s akcijama, najavili su čelnici sindikata spominjući i opći štrajk.

SISAK - Središnji državni ured za upravu utvrdio je da su sjednice sisačkoga Gradskog vijeća, koje je 16., 23. i 27. prosinca održalo 17 vijećnika Koalicije HDZ-a, DC-a i HSLS-a, HSP-a, te dvojica vijećnika SDP-a, zakonite i da su odluke Gradskog vijeća na tim sjednicama pravovaljane, izvijestio je danas novinare novi sisački gradonačelnik Dinko Pintarić. Središnji državni ured za upravu utvrdio je 28. prosinca da je 16. prosinca potrebnom većinom od 17 glasova razriješen predsjednik Gradskog vijeća Marijan Malina (SDP) te da je potrebnom većinom glasova za novog predsjednika izabran Damir Kolar (HDZ).

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i grad Zagreb potpisali su danas sporazum o financijskoj potpori zagrebačkom pravosuđu u iznosu od 15 milijuna kuna, što bi trebalo omogućiti brže sređivanje zemljišnih knjiga za zagrebačke nekretnine. Uz zagrebačku gruntovnicu za koju je osigurano 10,5 milijuna kuna, sporazumom je Općinskom sudu u Sesvetama namijenio 1,5 milijuna kuna za sređivanje zemljišnoknjižnog stanja i tri milijuna kuna za zagrebački Trgovački sud. Sporazum su potpisali ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ministrica je rekla da će u idućoj godini biti riješeni svi neriješeni zemljišnoknjižni predmeti i u potpunosti završena digitalizacija zemljišnih knjiga.

OSIJEK - Predstavnici grada Osijeka i Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) potpisali su danas u Osijeku ugovor o darivanju 200.000 kuna iz gradskog proračuna za razminiranje prigradskog naselja Tenja, što je jedan od gradskih prioriteta u razminiranju za 2006., kojima se predviđa očistiti od mina 6,5 milijuna četvornih metara. Podsjetivši kako u Osječko-baranjskoj županiji još ima 203 milijuna četvornih metara minski sumnjiva prostora, a na osječkom području oko 19 milijuna, dogradonačelnik Vladimir Šišljagić kazao je kako bi dosadašnjom brzinom to područje bilo razminirano za 50 do 60 godina. Ocijenivši to neprihvatljivim, dodao je da treba izraditi regionalni operativni plana kako bi se mogao povući novac iz predpristupnih fondova EU-a i iz Svjetske banke, ali i iz donacija, što se do sada vrlo malo činilo.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je, nakon objave podatka da je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine porastao za 5,2 posto, procijenilo da bi rast BDP-a u ovoj godini mogao iznositi oko 4 posto. Ministarstvo u svojoj analizi ističe da je nakon realne međugodišnje stope rasta BDP-a od 5,1 posto u drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju rast još više ubrzan te je iznosio 5,2 posto, što je najviši rast još od kraja 2002. Rast je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 4,1 posto što, ističu iz Ministarstva, predstavlja ubrzanje u odnosu na prvu polovicu godine kad je rast BDP-a iznosio 3,5 posto. Najvišu međugodišnju realnu stopu rasta u trećem tromjesečju zabilježile su investicije koje su porasle za 5,8 posto, što u Ministarstvu ocjenjuju posebno značajnim uzimajući u obzir činjenicu da je priroda investicijskih dobara da služe za daljnju proizvodnju, a ne potrošnju te da su one samim time najvažniji faktor pri generiranju rasta u budućnosti.

ZAGREB - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je danas da njezina stranka veće inicirati prijevremene izbore u idućoj godini, ali vjeruje da bi što skoriji izbori bili dobri za Hrvatsku, za građane kojima je, kako je ustvrdila, dosta politike stagnacije koju provodi HDZ-ova vlast. "Neprihvatljiva nam je politika čekanja koja karakterizira HDZ-ovu vlast. Hrvatska usporava i stagnira u svim aspektima državne uprave i vlasti", kazala je Antunović na konferenciji za novinare. Dodala je da prijevremeni izbori nisu prioritet SDP-a, da je čelnik stranke Ivica Račan, koji zbog viroze nije nazočio konferenciji, svoju tvrdnju o potrebi da se izbori održe već u 2006. izgovorio u kontekstu da vrijeme prolazi, a HDZ ne čini ništa da bi pokrenuo Hrvatsku i podigao standard građana.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas da će njegova stranka zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora, ne bude li Vladina gospodarska strategija u skladu s potrebama hrvatskog društva, jer drži da postojeća gospodarska politika vodi Hrvatsku u propast. Đapić je na konferenciji za novinare najavio da će gospodarstvo biti glavna tema na kojoj će HSP inzistirati u sljedećoj godini i tražit će da se učini sve kako bi se sačuvao hrvatski gospodarski suverenitet. Dodao je da će se HSP suprotstaviti daljnjoj privatizaciji po istom modelu, jer se njime osiromašuje Hrvatska i produbljuje gospodarska kriza. HSP će početkom veljače objaviti vlastitu gospodarsku strategiju koju će izraditi istaknuti hrvatski stručnjaci školovani u inozemstvu, rekao je Đapić.

RIJEKA - Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš ustvrdio je danas da će iduće godine regionalni razvoj biti jedno od najvažnijih političkih pitanja u državi. To pitanje je snažno potaknuto nakon političkih događaja u Slavoniji ove godine inicijativom Branimira Glavaša o uspostavi tamošnje regije, istaknuo je Ivaniš na konferenciji za novinstvo. Dodavši da je i PGS svojim djelovanjem pridonio povećanju važnosti teme regionalizma, Ivaniš je ustvrdio da će se 2006. sve velike stranke morati odrediti o regionalnom ustroju države. Potpredsjednik PGS-a Branko Juretić podsjetio je da je Hrvatska, po Sporazumu o pridruživanju i suradnji, obvezna osnovati državnu i regionalnu razvojnu agenciju. U regionalnom ustroju moraju se, rekao je, poštivati raznolikosti i posebnosti svake regije.

SLAVONSKI BROD - U sklopu akcije "Mir i dobro" djelatnici brodsko-posavske Policijske uprave dvjema su osobama zbog neovlaštene prodaje oduzeli veću količinu pirotehničkih sredstava. Riječ je o 4500 komada većih petarda i raketa, tj. pirotehničkih sredstava drugog razreda, koje su S.Š. (36) i A.Č.(41) neovlašteno prodavali na improviziranim štandovima na brodskoj tržnici i blizu nje, izvijestio je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik PU-a Franjo Galić. U dogovoru s državnim odvjetništvom policija će protiv njih podnijeti kaznene prijave zbog nedopuštene trgovine te prekršajne zbog kršenja Zakona o eksplozivnim tvarima.

ZAGREB - U sklopu božićne akcije Hrvatskog Caritasa "Za 1.000 radosti", kojom se prikupljaju sredstava za pomoć najsiromašnijim obiteljima, novoosnovana Poliklinika Medikol darovat će 333 besplatna specijalistička pregleda, čija je ukupna vrijednost 300.000 kuna, priopćeno je danas iz Caritasa. Donacija se sastoji od 111 besplatnih specijalističkih pregleda ultrazvukom, 111 mamografija te 111 denzimetrijskih pregleda kojima se mjeri gustoća kostiju. Pregledi će se obavljati u sjedištu poliklinike u Zagrebu te dio u Čakovcu, a koristit će ih korisnici i djelatnici Caritasovih ustanova, te dijelom pacijenti zagrebačkih domova zdravlja.

ZAGREB - Troje djece s teškoćama u razvoju dobilo je danas posebno obučene terapijske pse koji će im kroz igru i druženje pomoći u terapijskom postupku, te ih motivirati na učenje i suradnju s terapeutom. Roditeljima dviju djevojčica i jednom dječaku u dobi od pet do devet godina pse je danas uručila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Tri terapijska psa labradora danas su besplatno dobili roditelji djece s autizmom, te cerebralnom paralizom, a oko godinu i pol dana socijalizacije i obuke jednog psa stajalo je oko 25.000 kuna. Roditelji su prošli trening s psom da bi stekli vještine vođenja i usmjeravanja psa na aktivnosti koje je posebno naučio, ovisno o potrebama i poteškoćama pojedinog djeteta. Udruga je dosad dodijelila 16 terapijskih pasa, u procesu školovanja su još tri, a deset obitelji s djecom s poteškoćama trenutno čeka na dodjelu psa.

ZAGREB - Raspisan je natječaj za upis studenata na sveučilišni doktorski studij hrvatske kulture, koji će se izvoditi na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. U koncipiranju studija i izradi programa, kako je priopćio voditelj studija Stipe Botica, sudjelovalo je tridesetak sveučilišnih nastavnika s Fakulteta i dvadesetak uglednih stručnjaka i znanstvenika s drugih visokoškolskih i znanstvenih ustanova u Zagrebu. Program trogodišnjega doktorskoga studija u potpunosti je usklađen sa suvremenim znanstvenim i studijskim dostignućima i primjenjiv na sve vidove hrvatske kulture. Ovo je prvi put da se na poslijediplomskoj sveučilišnoj razini, kako napominje Botica, može studirati cjelina hrvatske kulture, u svim svojim pojavnim oblicima.

ZAGREB - Tradicionalna nagrada Hrvatske glazbene mladeži za 2005. "Ive Vuljevića" u kategoriji solist/solistica danas je na svečanosti u Zagrebu svečano uručena gitaristu Petritu Cekuu. Ocjenjivački sud za dodjelu nagrade radio je u sastavu Naima Balić, Gordana Lesić i Saša Britvić, a nagrada se sastoji od plakete i deset tisuća kuna. Odlučnim za dodjelu nagrade ocjenjivački sud drži solistički recital Petrita Cekua 1. prosinca ove godine u Hrvatskom glazbenom zavodu, kad je, po mišljenju ocjenjivačkog suda, izveo stiliski bogat i raznovrstan program.

ZAGREB - Njemačko Sveučilište Freie Universitaet u Berlinu raspisalo je natječaj za "Europske novinarske stipendije" na koji se mogu prijaviti novinari s višegodišnjim iskustvom i dobrim znanjem njemačkog jezika, priopćeno je iz Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu. Stipendije traju od listopada 2006. do srpnja 2007., a rok za podnošenje zahtjeva je 31. siječnja 2006. Kandidati će, u okviru programa, raditi vlastit projekt i surađivati s kolegama i kolegicama iz istočne i zapadne Europe i SAD-a. Kandidati iz Hrvatske mogu se natjecati za juniorsku ili standardnu stipendiju. Juniorska stipendija iznosi od 800 do 975 eura na mjesec, a standardna, za koju je potrebno najmanje pet godina radnog iskustva, od 1100 do 1500 eura. Sve obavijesti o ovogodišnjem natječaju za "Europske novinarske stipendije" mogu se dobiti na internetskoj adresi (www.ejf.fu-berlin.de).

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) podsjeća da je do 3. siječnja iduće godine otvoren natječaj za upis prvih 300 polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac. Na natječaj, koji je raspisan prije desetak dana do sada su pristigle 663 molbe, od čega su jednu trećinu uputile potencijalne kandidatkinje, dok su od pripadnika nacionalnih manjina pristigle 23 molbe, priopćio je MUP. Do sada se javilo 18 pripadnika srpske nacionalne manjine, tri bošnjačke i po jedan mađarske i rusinske. Najveći broj prijava došao je s područja Policijske uprave vukovarsko-srijemske (117), dok su iz bjelovarsko-bilogorske pristigle samo tri molbe, i to sve od potencijalnih policajki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙