FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader pozvao je čelnike šest sindikalnih središnjica na radni sastanak u utorak, 24. siječnja, potvrđeno je iz sindikalnih krugova. Raspravljat će se o privatizaciji, zdravstvenoj reformi, mogućnosti mirovinske reforme, radnom vremenu trgovina, podjeli sindikalne imovine i problemu tzv. doprinosa solidarnosti. U sklopu razgovora o privatizaciji razmotrit će izmjene Zakona o privatizaciji te problemi sisačke i splitske željezare i šibenskog TLM-a. Vlada i socijalni partneri također će nastojati uskladiti stajališta oko prijedloga zdravstvene reforme, koju je na jučerašnjem kongresu o menadžmentu u zdravstvu predstavio voditelj stručne skupine Andrija Hebrang. Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) danas su u pismu premijeru Sanaderu izrazili nezadovoljstvo što su sindikati zaobiđeni prilikom izrade prijedloga zdravstvene reforme.

ZAGREB - Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi na današnjem su sastanku razgovarali o novom Zakonu o plaćama, kojim bi se unaprijedio sustav nagrađivanja rada državnih službenika i namještenika. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predložila je da tijekom sljedećega tjedna započne rad zajedničke radne skupine za pripremu novog Zakona o plaćama, koji bi trebao biti dovršen najkasnije do kraja lipnja, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću. Ministarstvo financija pripremit će projekciju sredstava potrebnih u ovoj godini za plaće u javnim i državnim službama, na osnovi plana državnog proračuna i povećanja osnovice za plaće od tri posto, a konkretni pokazatelji bit će predstavljeni na idućem sastanku pregovaračkih odbora. Predstavnici sindikata državnih službi ukazali su na razliku u plaćama za istu vrstu poslova u državnim i javnim službama.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Udruga hrvatskih pacijenata protive se prijedlogu zdravstvene reforme po kojem bi građani za tri do pet godina plaćali 15 posto zdravstvene usluge, jer to nije u skladu s platežnim mogućnostima velikog broja hrvatskih građana. Određene participacije u zdravstvu mora biti, ali ona se mora uvoditi postupno i s dobro razrađenom strategijom, rekao je danas Hini predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. On se u ime umirovljenika usprotivio i ukidanju sadašnjeg modela dopunskog osiguranja, koje bi se prepustilo tržištu i postojećim osiguravajućim kućama. "Na tržište neka idu bogati, a mi želimo da dopunsko osiguranje i dalje bude neprofitno i da se temelji na solidarnosti", naglašava Krajačić.

POŽEGA - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je, nakon obilazaka novouređenih prostorija zemljišno-knjižnog odjela na Općinskom sudu u Požegi pohvalila ažurnost tog odjela i požeških sudova. Pozitivan primjer je dobar rad požeške gruntovnice u kojoj je uspostavljena dnevna ažurnost u rješavanju predmeta i dnevno izdavanje zemljišno-knjižnih izvadaka, a bilježi i dobre rezultate na projektu digitalizacije, budući da je 80 posto zemljišnih uložaka već prepisano u digitalni oblik, rekla je ministrica Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare. "Doista je izvrsno, sud je ažuran i to je za pohvaliti", ocijenila je, dodajući kako tom u prilog govori i podatak da su na požeški sud prebačeni neki predmeti iz Splita.

RIJEKA - Štrajkaški odbor Trajektne luke Split na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci izrazio je sumnju da "Jadrolinija", izbjegavajući isplatiti dug splitskoj luci za izvršene usluge, djeluje u sprezi s, kako je rečeno, onima u Splitu koji žele Trajektnoj luci oduzeti prvenstvenu koncesiju za obavljanje lučkih usluga. Konferencija za novinstvo sazvana je nakon jučerašnjeg prosvjeda splitskih lučkih radnika pred sjedištem "Jadrolinije", sa zahtjevom da "Jadrolinija" isplati dug, koji, po tvrdnjama štrajkaškog odbora, iznosi 7,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Državni ministar Slobodne Države Bavarske Guenther Beckstein, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj razgovarao je danas s ravnateljem policije Marijanom Benkom o dosadašnjoj suradnji i suzbijanju svih oblika kriminala. Beckstein je naglasio da Hrvatska ima važnu ulogu za stabilnost regije posebice kad se uzme u obzir stanje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, kao i na Kosovu. Bavarski ministar obišao je Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", ocijenivši pritom da je Hrvatska ostvarila visoku razinu kad je riječ o sigurnosti što je važno za suprostavljanje kriminalu. Jučer je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom o suradnji dvaju ministarstava, razmijeni iskustava i informacija.

SISAK - Za humanitarno razminiranje u 2006. godini osigurat će se nešto više od 300 milijuna kuna, što je na razini prošlogodišnjih izdvajanja za tu djelatnost, doznaje se od ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ote Jungwirtha. Najviše sredstava za razminiranje, u iznosu od 150 milijuna kuna, osigurao je državni proračun, što je za nekoliko milijuna kuna više nego prošle godine, kaže Jungwirth. HCR planira da će iz domaćih i inozemnih donacija ove godine dobiti 54 milijuna kuna ili 10-ak milijuna kuna manje u odnosu na prošlu godinu. Preostali iznos sredstava za razminiranje planiran je od izdvajanja državnih javnih poduzeća, a najveći investitori su HEP, koji će uložiti 34 milijuna kuna, te Hrvatske šume koje bi trebale osigurati 30 milijuna kuna.

ZAGREB - Nakon 12,5 godina Vlada je promijenila visinu dnevnice za službena putovanja u inozemstvo. Stara odluka o visini dnevnice donijeta je u srpnju 1993. i propisivala je dnevnice za 80-ak zemalja, dok nova obuhvaća gotovo sto. Dnevnice iz 1993. bile su uglavnom utvrđene u dolarima, odnosno u nacionalnim valutama europskih zemalja, primjerice u njemačkoj marki, austrijskom šilingu, francuskom franku, itd.

ZAGREB - Prva publikacija Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske, u kojoj su objavljeni podatci o zaštićenoj nepokretnoj baštini na području Varaždinske i Međimurske županije, predstavljena je danas u Ministarstvu kulture. Ministar kulture Božo Biškupić, na čiju je inicijativu započet taj veliki i važan projekt, izrazio je zadovoljstvo izlaskom prve u nizu od 20 najavljenih publikacija, rekavši kako je registracija kulturnog dobra nužna i predstavlja minimum standarda u zaštiti kulturne baštine. Napomenuo je kako je to dobar temelj koji podrazumijeva stalnu dopunu i izmjene koje će najviše biti uvjetovane daljnjim istraživanjem i revarolizacijom kulturne baštine.

KRAPINA - Zahvaljujući dugotrajnim nastojanjima Krapinsko-zagorske županije i peticiji građana, u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka jučer je postignuta suglasnost o izgradnji usporedne ceste Zabok - Krapina, rekla je danas na konferenciji za novinare zagorska županica Vlasta Hubicki koja je danas prekinula akciju prikupljanja potpisa. Županica je naglasila da je dogovorena i obnova dviju županijskih cesta: Velika Ves - Švaljkovec i Švaljkovec - Grdenci - Lug Zabočki. Po riječima zamjenika županice za gospodarstvo Zorka Vidičeka, usporedna cesta bit će državna, a gradit će je Hrvatske ceste i to smjerom od industrijske ceste u Zaboku do čvora Krapina, iza naplatnih kućica, gdje će se spajati sa Zagorskom magistralom i autocestom.

SPLIT - Sabor ujedinjenja HSLS-a i LS-a održat će se 11. veljače ove godine u Zagrebu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu potpredsjednik HSLS-a Hrvoje Vojković. Liberalna stranka stapa se s Hrvatskom socijalno-liberalnom strankom, stranka će nositi ime HSLS, ali će se promijeniti njezin znak, rekao je Vojković, istaknuvši da je to prvi put da se na taj način ujedinjuju dva pravna subjekta. Zapreka za ujedinjenje nema i sva su pitanja razriješena, čak i u Splitu, gdje je u početku bilo najviše otpora. Nakon sabora, u roku od 30 dana moraju se održati skupštine obiju stranaka, nakon čega će i formalno LS biti inkorporiran u HSLS.

OSIJEK - Predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) danas su s dužnosnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka postigli dogovor o sklapanju novoga kolektivnog ugovora za djelatnike osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) koji bi riješio pitanje zaostajanja njihovih plaća za plaćama drugih korisnika gradskog i županijskog proračuna. Glavna tajnica HSDK Ljubica Pilić izjavila je nakon sastanka u Gradskom poglavarstvu kako je danas vjerojatno postignuto trajno rješenje za problem materijalnog položaja djelatnika osječkoga HNK, a koji bi se trebao postupno riješiti u iduće tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙