FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijansko ministarstvo industrije sazvao sastanak s Enijem i Enelom zbog ruskog plina

RIM, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Talijansko ministarstvoindustrije održat će u četvrtak izvanredni sastanak s predstavnicimaenergetskih kompanija Eni, Enel i Edison kako bi razmotrili stanjeopskrbe zemlje prirodnim plinom, stoji u priopćenju tog ministarstvau srijedu.
RIM, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Talijansko ministarstvo industrije održat će u četvrtak izvanredni sastanak s predstavnicima energetskih kompanija Eni, Enel i Edison kako bi razmotrili stanje opskrbe zemlje prirodnim plinom, stoji u priopćenju tog ministarstva u srijedu.

Vijest o sastanku stigla je netom prije najave da bi ruski Gazprom mogao smanjiti isporuke plina Italiji i Austriji. Ruski plinski gigant već je smanjio isporuke plina Mađarskoj i Bosni i Hercegovini zbog oštre zime u svojoj zemlji.

Glasnogovornik toga ministarstva nije mogao odmah komentirati potez Gazproma. Italija, koja već trpi posljedice produljenog vrlo hladnog vremena, u utorak je objavila da je prekinula opskrbu plinom pojedinim industrijskim potrošačima.

Elektrane za proizvodnju električne energije koje kao gorivo koriste lož ulje također su aktivirane kako bi pomogle zadovoljiti potražnju.

Kako piše Financial Times u srijedu, predsjednik uprave i izvršni direktor Enija Paolo Scaroni kazao je da su napetosti između Rusije i Ukrajine oko plinskih isporuka pokazale krhkost europske energetike. On je rekao da se nastojanja Europe na dereguliranju svoga energetskog sektora moraju izbalansirati sa sigurnošću domaće opskrbe.

"Događaji na početku 2006. trebali bi se shvatiti kao znak za uzbunu", napisao je Scaroni u tome članku. Italija, gdje je nuklearna energija zakonom zabranjena, nalazi se među europskim zemljama koje najviše ovise o uvozu plina. Taj energent izabrala je kao glavno gorivo za domaću i industrijsku potrošnju.

Iako Rusija pokriva nešto manje od trećine ukupne talijanske opskrbe, nedavna je kriza istaknula ovisnost Italije o uvozu plina i potaknula rasprave diljem zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙