FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko udruge Hrvatske, Italije i Slovenije zabrinute zbog pojedinih energetskih projekta

NJIVICE,15. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici ekoloških udrugaHrvatske, Italije i Slovenije danas su na zajedničkom sastanku uNjivicama, na otoku Krku, prihvatili kao vjerodostojnu informacijuhrvatskih vlasti o razlozima odgode glasovanja u Hrvatskom saboru oodustajanju od sporazuma "Družba Adria", zbog tužbe "Jadranskognaftovoda" Upravnom sudu RH.
NJIVICE,15. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici ekoloških udruga Hrvatske, Italije i Slovenije danas su na zajedničkom sastanku u Njivicama, na otoku Krku, prihvatili kao vjerodostojnu informaciju hrvatskih vlasti o razlozima odgode glasovanja u Hrvatskom saboru o odustajanju od sporazuma "Družba Adria", zbog tužbe "Jadranskog naftovoda" Upravnom sudu RH.

Udruge "Eko Kvarner" iz Hrvatske, "Lega Ambiente" iz Italije i "Zveza ekoloških gibanj Slovenije" također su izrazile zabrinutost zbog načina na koji se pokušavaju realizirati energetski projekti, a u prvom redu novi projekt plinovoda Contanca-Trst, priopćeno je nakon sastanka.

Hrvatski, talijanski i slovenski ekolozi ističu kako je neprihvatljivo da se taj projekt dogovara bez informiranja građana, udruga i predstavnika lokalne zajednice. Sve tri eko udruge traže hitno očitovanje svojih vlada o tom pitanju.

Udruge "Eko Kvarner", "Lega Ambiente" i "Zveza ekoloških gibanj Slovenije" ocjenjuju da je u posljednje vrijeme pojačan pritisak za izgradnju LNG terminala na sjevernom Jadranu, u Trstu, u Monfalconeu i u Omišlju.

Upozoravaju da postoji opasnost od mogućih incidenata na LNG terminalima, posebno u Omišlju i u Trstu, koji bi se trebali nalaziti u blizini postrojenja petrokemijske industrije i naftnih terminala.

Spomenute talijanske i slovenske eko udruge podržale su, do sada više puta upućen prijedlog Vladi RH, da se predstavnici civilnog društva u statusu promatrača priključe timu za pregovore Republike Hrvatske za pridruživanje EU, kao što je omogućeno predstavnicima sindikata, navodi se u priopćenju.

Hrvatski , talijanski i slovenski ekolozi drže kako je nužno da se ove godine održi zajednička konferencija predstavnika civilnog društva, vezana uz otvorena pitanja spomenutih energetskih projekata, na kojoj bi se dogovorila zajednička stajališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙