FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke udruge tuže protiv špijuniranja Amerikanaca

WASHINGTON,18. siječnja(Hina) - Dvije američke organizacije za zaštitugrađanskih sloboda podnijele su u utorak tužbe sudu nastojećiprisiliti predsjednika Georgea Busha da okonča program elktronskogprisluškivanja američkih građana smatrajući ga nezakonitim ineustavnim.
WASHINGTON,18. siječnja(Hina) - Dvije američke organizacije za zaštitu građanskih sloboda podnijele su u utorak tužbe sudu nastojeći prisiliti predsjednika Georgea Busha da okonča program elktronskog prisluškivanja američkih građana smatrajući ga nezakonitim i neustavnim.

Američki savez za građanske slobode i Centar za ustavna prava u zasebnim su tužbama podnijetim sudovima u New Yorku i Detroitu optužile Busha da je prekoračio svoje ustavne ovlasti uvođenjem programa prisluškivanja na teritoriju Sjedinjenih Država.

Newyorška tužba je podnesena protiv Busha i čelnika Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i drugih američkih sigurnosnih agencija stavljajući pod znak pitanja legalnost programa prisluškivanja bez sudskog odobrenja i traži da sudac zaustavi taj program.

Detroitska tužba također spominje NSA, a podnesena je u ime odvjetnika, znanstvenika, novinara i nevladinih organizacija koje redovito komuniciraju s osobama na Bliskom istoku.

Ubrzo nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Bush je tajno ovlastio NSA da prati međunarodne telefonske razgovore i e-mailove američkih građana bez sudskog naloga kako bi otkrila pripadnike al Qaede i druge osumnjičenike za terorizam.

Prema američkom zakonu nezakonito je špijunirati Amerikance u SAD-u bez prethodnog odobrenja posebnog saveznog suda.

Bush tvrdi kako je prisluškivanje nužno za borbu protiv terorista i da je zakonito ističući da mu je rezolucija Kongresa usvojena nakon napada 11. rujna 2001. kojom je ovlašten za uporabu sile dala i ovlasti da odobri takav program.

Tužitelji u detroitskoj tužbi, koji često telefonom ili elektronskom poštom komuniciraju s osobama na Bliskom istoku, vjeruju da ih vlada prisluškuje kršeći time njihova ustavna prava na privatnost i slobodu govora.

Centar za ustavna prava zastupa brojne zatočenike osumnjičene za terorizam koje SAD drži u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙