FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush brani odluku o špijuniranju unutar Sjedinjenih Država

WASHINGTON, 19. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush branio je u ponedjeljak kontroverzni program špijuniranjaosumnjičenih terorista unutar Sjedinjenih Država bez sudskog odobrenjaza koji kritičari drže da ugrožava građanske slobode Amerikanaca.
WASHINGTON, 19. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush branio je u ponedjeljak kontroverzni program špijuniranja osumnjičenih terorista unutar Sjedinjenih Država bez sudskog odobrenja za koji kritičari drže da ugrožava građanske slobode Amerikanaca.

Bush se na tradicionalnoj konferenciji za novinare krajem godine suočio uglavnom s pitanjima o svojoj tajnoj odluci da odobri prisluškivanje međunarodnih telefonskih razgovora i nadzor e-mail poruka Amerikanaca osumnjičenih za veze s al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama.

On je rekao kako je to učinio jer to omogućava "brzo djelovanje" kako bi se spriječili novi teroristički napadi.

Bush je istaknuo kako je dao odbrenje za špijuniranje bez sudskog naloga u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima kao glavni zapovjednik i da će nastaviti taj program "sve dok se zemlja suočava s prijetnjom neprijatelja koji želi ubiti američke građane".

Kritičari u Americi se pitaju nije li Bush naredivši špijuniranje Amerikanaca prekršio američki ustav, a Senat namjerava održati saslušanje o ovom pitanju.

List The New York Times je prvi u prošli petak izvijestio o tome da je Bush ovlastio Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) da bez sudskog odobrenja nadzire međunarodne komunikacije. NSA prema američkom zakonu mora dobiti sudsko odobrenje kako bi špijunirala Amerikance u Sjedinjenim Državama.

Upitan postoje li ograničenja vlasti predsjednik u doba rata Bush je rekao kako predsjednička vlast nije bez kontrole što pokazuju i ograničenja programa špijuniranja koji je naredio.

Bush je kazao kako se njegova administracija desetak puta konzultirala o programu s članovima Kongresa te da program uključuje zaštitu građanskih sloboda Amerikanaca.

On je rekao kako je u tijeku proces u ministarstvu pravosuđa oko odavanja ovog tajnog programa medijima i ocijenio "sramotnim" da je netko iz administracije otkrio program u doba rata protiv terorista.

Bush je naveo kako je program pomogao spriječiti djelovanje terorista, ali nije ulazio u pojedinosti rekavši da ne želi odavati tajne teroristima. On je naveo kako je krajem 1990-tih SAD prisluškivala čelnika al-Qaide Osamu bin Ladena koji se služio određenim tipom telefona, ali je nakon što su tu tajnu objavile novine on promijenio način komuniciranja.

Državni odvjetnik Alberto Gonzales je rekao u ponedjeljak kako je američki Kongres dao ovlasti Bushu da špijunira osumnjičene teroriste u zemlji zakonom kojim je odobrio uporabu vojnih snaga nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Predsjednik Bush je također pozvao Kongres da obnovi Patriotski zakon - kontroverzni protuteroristički zakon za koji kaže da je bitan za sprječavanje terorističkih napada na SAD poput onoga 11. rujna 2001. - čijih niz odredbi prestaju važiti 31. prosinca.

Oporbeni demokrati blokirali su obnovu niza odredbi ovoga zakona koji je proširio ovlasti FBI-ja u prikupljanju informacija o terorističkom djelovanju tražeći da ga se izmijeni kako bi se osigurala bolja zaštita građanskih prava Amerikanaca.

Govoreći o Iraku Bush je ukazao na prošlotjedne parlamentarne izbore u toj zemlji kao znak napretka u iračkom ratu i branio svoju odluku da napadne Irak rekavši da to nije bila pogreška.

"Bila je to ispravna odluka", rekao je Bush o iračkom ratu koji izaziva sve više nezadovoljstva Amerikanaca suočenih s više od 2.100 poginulih američkih vojnika u toj zemlji i 6 milijardi dolara mjesečnih troškova za njegovo odvijanje.

On je kazao kako se Iračani još suočavaju s izazovima te kako neće biti lako formiranje nove vlade za čije najviše dužnosnike treba dvotrećinska većina u parlamentu.

Bush je naveo kako izbori neće okončati nasilje u Iraku i pozvao na strpljenje Iračana i strpljenje i potporu Amerikanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙