FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

SARAJEVO - Glavna rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida počet će pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu 27. veljače i trajat će do 9. svibnja, a najavljeno suđenje neće omesti ni pokušaji srpskih dužnosnika iz BiH da ospore legitimnost tužbe, prenose sarajevski dnevni listovi. Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac u prosincu 2005. zatražio je da Ustavni sud BiH preispita zakonitost tužbe te da se do konačne odluke postupak u Haagu obustavi. Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić taj je zahtjev u Paravčevo ime pokušao proslijediti Međunarodnom sudu pravde, ali "Oslobođenje" u subotu prenosi kako je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić veleposlanika u Nizozemskoj instruirao da ne smije izravno komunicirati sa Sudom jer je za to nadležan isključivo ovlašteni zastupnik Sakib Softić.

BANJA LUKA - Savez neovisnih socijaldemokrata (SNSD), kao najveća oporbena stranka u parlamentu Republike Srpske, ishodila je suglasnost većine zastupnika za izglasavanje nepovjerenja aktualnoj vladi premijera Pere Bukejlovića, objavilo je u subotu čelništvo SNSD-a. Ovu inicijativu će poduprijeti 44 zastupnika (dva više nego što je potrebno) pa će SNSD, kako je najavio njihov lider Milorad Dodik, već 10. siječnja na zasjedanju parlamenta RS otvoriti proces izglasavanja nepovjerenja aktualnoj vladi koju je formirala Srpska demokratska stranka (SDS). Sadašnja vlada je prije godinu dana formirana uz potporu Partije demokratskog progresa (PDP) koja je u prosincu istupila iz koalicije i prešla u redove oporbe.

LONDON - Britanska stranka liberalnih demokrata u subotu je zbunjena: predsjednik stranke Charles Kennedy priznao je da je alkoholičar, ali odbija se povući s dužnosti iako to od njega traže stranački zastupnici u parlamentu. Prkosni je Kennedy izjavio kako ga pobunjenici neće otjerati. "Čitam što mi pišu i slušam tisuće članova stranke koji bi povlačenje s dužnosti smatrali bijegom", rekao je za Independent. "Nemam namjeru to učiniti", dodao je. Kennedy je pred televizijskim je kamerama rekao da se zadnjih 18 mjeseci bori protiv alkoholizma, a da već dva mjeseca nije ni taknuo čašicu, iako neki suradnici govore suprotno.

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova, premijer Bajram Kosumi, čelnici albanskih stranaka i civilni upravitelj UN-a Soren Jessen-Petersen čestitali su u subotu Božić pravoslavnim vjernicima na Kosovu. U čestitki kosovskog predsjednika Božić se naziva "danom razumijevanja" i izražava nada u skorašnje postizanje potpunog mira i stabilnosti na Kosovu. Premijer Kosumi je zaželio "da ovaj veliki dan" posluži produbljivanju odnosa svih stanovnika u pokrajini. Soren Jessen-Petersen je u svojoj čestitki zaželio "mir među zajednicama koje čine bogati kulturni mozaik Kosova".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙