FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špijuniranje građana SAD-a bez rezultata- NYT

WASHINGTON,17. siječnja 2006.(Hina) - Unutarnje špijuniranje koje jeprovodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) nakon terorističkihnapada na SAD 11. rujna 2001. bilo je nekorisno i FBI nije doveonikamo, ili samo do nedužnih Amerikanaca, piše u utorak list The NewYork Times (NYT).
WASHINGTON,17. siječnja 2006.(Hina) - Unutarnje špijuniranje koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. bilo je nekorisno i FBI nije doveo nikamo, ili samo do nedužnih Amerikanaca, piše u utorak list The New York Times (NYT).

NSA je u potrazi za teroristima slala FBI-u, zaduženom za protuterorizam, niz telefonskih brojeva, e-mail adresa i imena radi špijuniranja međunarodnih telefonskih i internet komunikacija Amerikanaca što je zahtijevalo rad stotina agenata kako bi ih provjerili.

Bujica podataka međutim dovela je FBI do vrlo malo potencijalnih terorista unutar Sjedinjenih Država za koje nije znao iz drugih izvora i odvratila je agente od protuterorističkog rada koji je agencija držala produktivnijim, piše NYT pozivajući se na ocjene više od deset sadašnjih i bivših dužnosnika sigurnosnih službi.

Dužnosnici su izjavili da tajni program prisluškivanja koji je provodila NSA-a nije otkrio ni jednu aktivnu mrežu al Qaide u SAD-u koja je planirala napad.

NSA prema američkom zakonu ne može špijunirati američke građane u SAD-u bez odobrenja posebnog suda. Predsjednik George W. Bush je međutim odmah nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. ovlastio NSA da može špijunirati međunarodne komunikacije Amerikanaca bez sudskog odobrenja opravdavajući to borbom protiv terorizma.

Bush je okarakterizirao špijunski program kao ključno oruđe protiv terorizma, a potpredsjednik Dick Cheney je rekao da je on spasio tisuće života.

Bush je ustvrdio da je njegova odluka u okvirima zakona, ali neki američki kongresnici pozivaju na neovisnu istragu pravnih ovlasti predsjednika da naredi špijuniranje na domaćem tlu bez sudskog naloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙