FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud odbio skinuti imunitet predsjedniku Mesiću

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Ustavni sud danas je odbio zahtjevpredsjednika Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislava Draguna zaskidanjem imuniteta predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Ustavni sud danas je odbio zahtjev predsjednika Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislava Draguna za skidanjem imuniteta predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Skidanje predsjednikova imuniteta Dragun je od Ustavnog suda tražio kako bi ga mogao tužiti za klevetu. Privatnu tužbu Dragun je već podnosio, no Općinski ju je sud u lipnju prošle godine odbacio, jer nije dokazao da je Ustavni sud dao odobrenje za kazneni progon imunitetom zaštićenog predsjednika Republike.

Klevetničkim i neistinitim Dragun smatra predsjednikove tvrdnje objavljene u Večernjem listu u svibnju 2005. U tom tekstu Mesić je ustvrdio da bi bilo dobro da se Jugoslavija raspala u miru, ali da su "problem bili oni koji su iskazali volju za promjenu granica".

"Pokušaj promjene granica doveo je do brutalnog rata. Miloševićevim je uspjesima bio impresioniran i Tuđman, pa je i on tražio dio, da bi se i Hrvatska proširila na ruševinama Jugoslavije", navodi se u članku.

Mesić je tim izjavama, smatra Dragun, u velike osobne i poslovne neprilike doveo Hrvatski uljudbeni pokret, branitelje i stradalnike Domovinskog rata te sve domoljube, posebno one koji posluju s inozemnim partnerima. Stoga je protiv Mesića najavio i podnošenje tužbe za naknadu štete, za koju nije potrebno skidanje imuniteta.

Predsjednik Mesić nije jedini državni dužnosnik ili javna ličnost koju Dragun želi susresti na sudu. Nekoliko tužbi do sada je podnosio protiv premijera Ive Sanadera, a tužio se i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, brojnim ministrima i poslovnim ljudima. Mediji procjenjuju da je kaznenih prijava posljednjih godina podnio više od 50, a pred zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom našla se i prijava protiv Carle del Ponte zbog lažnog optuživanja hrvatskog generala Ante Gotovine.

Posljednji Dragunov neuspjeli sudski postupak bio je protiv filozofa Milana Kangrge, kojega je sud oslobodio Dragunove optužbe da je uvrijedio hrvatski narod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙