FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom zajamčio opskrbu Njemačke i EU plinom

BERLIN, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski plinski div Gazpromobjavio je u petak da će se u budućnosti pobrinuti za sigurnu opskrbuNjemačke i Europske unije plinom nakon što je spor između Rusije iUkrajine poprilično uzbunio duhove u Europi.
BERLIN, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski plinski div Gazprom objavio je u petak da će se u budućnosti pobrinuti za sigurnu opskrbu Njemačke i Europske unije plinom nakon što je spor između Rusije i Ukrajine poprilično uzbunio duhove u Europi.

Nakon razgovora s njemačkim ministrom gospodarstva Michaelom Glosom u Berlinu izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je da je njegova tvrtka oduvijek bila pouzdan i siguran dobavljač za svoje klijente. "To se neće promijeniti ni u budućnosti", dodao je.

Njemački političari izrazili su bojazan da je njihova zemlja možda previše ovisna o ruskom plinu nakon što je sukob Moskve i Kijeva oko cijena plina rezultirao prekidom isporuke tog energenta u Europu.

Dvije su zemlje prošlog tjedna dokončale spor ugovorom o petogodišnjoj opskrbi Ukrajine ruskim plinom kojim se ta zemlja obvezuje plaćati gotovo dvostruko višu cijenu od dosadašnje.

Njemački ministar gospodarstva kazao je da ga je direktor Gazproma uvjeravao da ubuduće više neće biti problema s pošiljkama plina te da Rusija želi proširiti isporuku plina klijentima u inozemstvu.

Čelnik Gazproma napomenuo je i da radovi na novom plinovodu koji će povezati Rusiju i Njemačku kroz Baltičko more teku po planu te da bi prve pošiljke plina mogle stići u Njemačku sredinom 2010.

Miller je dodao i da će se tijekom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Moskvi u ponedjeljak razgovarati o "novim inicijativama" na području energetike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙