FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska trojka priprema nacrt rezolucije za prijavu Irana UN-u

LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska trojka, Njemačka,Velika Britanija i Francuska, počele su u ponedjeljak u Londonupripremati nacrt rezolucije za prijavu Irana Vijeću sigurnosti UN-aidućeg mjeseca, nakon što su se Rusija i zapad približili dogovoru opostupanju prema Teheranu, objavili su diplomati.
LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska trojka, Njemačka, Velika Britanija i Francuska, počele su u ponedjeljak u Londonu pripremati nacrt rezolucije za prijavu Irana Vijeću sigurnosti UN-a idućeg mjeseca, nakon što su se Rusija i zapad približili dogovoru o postupanju prema Teheranu, objavili su diplomati.

Britanski Foreign Office je priopćio da će europska trojka zatražiti izvanredni sastanak vijeća guvernera UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 2-3. veljače u Beču na kojem će se predstaviti spomenuta rezolucija.

Iranska odluka o nastavku nuklearnih istraživanja koje bi mogle voditi, uz atomsku energiju za civilne potrebe, i do razvoja nuklearnog oružja uznemirila je zapadnjačku diplomaciju koja želi da IAEA prijavi Teheran Vijeću sigurnosti radi mogućih sankcija.

Diplomati stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Britanija, Kina, Rusija, Francuska, SAD) i Njemačke u ponedjeljak su se sastali u Londonu kako bi raspravili pitanje ograničavanja iranskog nuklearnog programa, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u Moskvi izjavio da se Rusija "vrlo približila" stajalištu zapada koji traži diplomatsku akciju.

Diplomati kažu da londonski sastanak stalnih članica Vijeća sigurnosti ima za cilj prevladati razlike u stajalištima glede Irana kako bi se pripremio izvanredni sastanak IAEA.

Moskva, koja gradi prvi iranski atomski reaktor vrijedan milijardu američkih dolara, i Peking, koji ovisi o uvozu nafte iz Irana, do sada su se protivile takvom potezu vijeće guvernera IAEA.

Putin je, međutim, naznačio iz Moskve, nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel naznačio promjenu ruskog stajališta. "Rusija i Njemačka, naši europski partneri i Sjedinjene Države; svi imamo bliska stajališta glede iranskog problema", rekao je Putin.

To je do sada najsnažnija naznaka da Moskva, koja kao glavni energetski partner Irana ima i potencijalni najveći vanjski utjecaj na Teheran, gubi strpljenje s Iranom otkako je ovaj prošlog tjedna nastavio svoja nuklearna istraživanja.

No, Putin je izjavio i da se kriza treba riješiti bez naglih "pogrešnih" koraka, čime je možebitno signalizirao zabrinutost da bi se užurbani pritisak za donošenje sankcija UN-a mogao osvetiti. "Moramo se vrlo oprezno kretati u tom pitanju", rekao je.

Kina je izjavila da bi obraćanje Vijeću sigurnosti moglo "zakomplicirati pitanje" navodeći iransku prijetnju da će uzvratiti zaustavljanjem UN-ovih inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja. Međutim, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da Kina neće blokirati europske poteze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙