FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čileanci u nedjelju biraju novog predsjednika

SANTIAGO, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Čileanci u nedjeljuizlaze na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima ćenajvjerojatnije pobijediti prva žena u povijesti zemlje i koji ćeznačiti daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi.
SANTIAGO, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Čileanci u nedjelju izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će najvjerojatnije pobijediti prva žena u povijesti zemlje i koji će značiti daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi.

Čelnica Socijalističke stranke Michelle Bachelet (54), bivša ministrica obrane i kandidatkinja vladajuće koalicije lijevog centra, ima najveće izglede za pobjedu i mogla bi postati četvrta predsjednica Latinske Amerike, nakon pobjede Violete Chamorro u Nikaragvi, Mireye Moscoso u Panami i Janet Jagan u Gvajani, te četvrti zaredom predsjednik Čilea koji dolazi s lijevog centra.

Milijarder i bivši senator Sebastian Pinera (56), kandidat desnog centra koji je u oporbi već 15 godina, pri kraju izborne utrke počeo je gubiti potporu jer nije uspio privući glasove poslovnog svijeta i siromašnih žena.

"Bachelet više nema prepreka na putu prema predsjedničkoj palači", ocjenjuje čileanski sociolog i politički komentator Eugenio Tironi.

Njezina pobjeda značila bi daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi, nakon što je socijalist Juan Evo Morales prošloga mjeseca pobijedio na predsjedničkim izborima u Boliviji, pridruživši se ljevičarima na čelu Argentine, Brazila, Urugvaja i Venezuele.

Anketa objavljena u subotu pokazala je da Bachelet podržava 41 posto glasača, a Pineru 29,7 posto.

U prvom krugu izbora održanom 11. prosinca, Bachelet je zamalo dobila apsolutnu većinu osvojivši 45,9 posto glasova, dok je Pinera dobio samo 26 posto.

Novi čileanski predsjednik mandat će preuzeti u ožujku i na vlasti će biti četiri godine.

Predsjednički mandat do reforme Ustava ove godine trajao je šest godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙