FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 3. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

TEL AVIV - Ministri iz izraelske desničarske stranke Likud ove će nedjelje napustiti vladu premijera Ariela Sharona, najavio je predsjednik stranke Benjamin Netanyahu. Netanyahu je, kako prenose agencije, svoja četiri ministra natjerao na ostavku kako bi se stranka mogla usredotočiti na kampanju za izbore zakazane za 28. ožujka. Prema anketama Likud gubi popularnost među biračima nakon što je Sharon osnovao novu stranku desnog centra Kadima. Odlazak Likudovih ministara neće imati utjecaja na Sharona, čiji kabinet do izbora funkcionira kao privremena vlada. Dva prošlotjedna istraživanja pokazuju da bi Kadima dobila oko 40, laburistička stranka oko 20, a Likud bi ostao treći s petnaest mandata.

RAMALAH - Izborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se na palestinskim teritorijima održati 25. siječnja počela je u utorak na Zapadnoj obali i pojasu Gaze. Glavne političke skupine i kandidati trebali bi početi organizirati okupljanja kako bi obilježili početak kampanje kojom će, kako se očekuje, dominirati rivalstvo između Fataha, stranke na vlasti, i radikalnog pokreta Hamas koji izlazi na izbore prvi put. Fatah je uspio sva razilaženja unutar stranke ostaviti po strani kako bi izložio jedinstvenu izbornu listu, a kampanju će pokrenuti organiziranim okupljanjem pored groba osnivača i vođe Jasera Arafata u Ramalahu.

SEUL - Sjeverna Koreja u utorak je objavila da je nemoguće da se ona ponovno uključi u pregovore o nuklearnom razoružanju, osim ako SAD ne ukinu sankcije koje su joj nametnute zbog navodnih ilegalnih aktivnosti. "Dok smo pod američkim sankcijama nemoguće je sjediti za jednim stolom i razgovarati o uklanjanju nuklearne prijetnje sa sugovornicima koji nas izoliraju i guše", piše "Rodong Sinmun", list vladajuće sjevernokorejske Radničke stranke i dodaje da su američke sankcije "očito temeljni element koji prekida šestostrane pregovore". U rujnu je Washington pod sankcije stavio banku sa sjedištem u Macau jer je navodno pomagala Sjevernoj Koreji u distribuiranju krivotvorenih novčanica i ilegalnim aktivnostima.

HELSINKI - Bomba je eksplodirala ispod finskog diplomatskog automobila u utorak rano ujutro u Ateni, ali nitko nije ozlijeđen, javlja agencija Associated Press. Bomba je eksplodirala u 03,00 sata po lokalnom vremenu i to na parkiralištu pred rezidencijalnom četverokatnicom gdje živi finska konzulica Leena Vuorio. Finski veleposlanik u Grčkoj Ole Norrback je kazao za finsku televiziju YLE da ne vjeruje da je napad bio usmjeren na konzulicu, finsko diplomatsko osoblje ili Finsku. U eksploziji bombe oštećeno je nekoliko drugih autombila. Vuorio i njen sin, koji je tada kod nje bio u posjetu, u vrijeme eksplozije su spavali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙