FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

De Gucht predstavio prioritete OESS-a

BEČ, 12. siječnja 2006. (Hina) - Novi izazovi traže učinkovitijeprovođenje dosadašnjih programa i mjera u suzbijanju svekolikihoblika kriminala, rekao je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećemOESS-a Karel De Gucht, belgijski ministar vanjskih poslova čija jezemlja početkom ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanjeOESS-om.
BEČ, 12. siječnja 2006. (Hina) - Novi izazovi traže učinkovitije provođenje dosadašnjih programa i mjera u suzbijanju svekolikih oblika kriminala, rekao je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem OESS-a Karel De Gucht, belgijski ministar vanjskih poslova čija je zemlja početkom ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanje OESS-om.

Sigurnost, mir, borba protiv terorizma, ilegalnih migracija, pranja novca, korupcije, trgovine ljudima i drugih oblika kriminala bit će u središtu pozornosti u razdoblju belgijskog predsjedanja OESS-om, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova De Gucht predstavljajući prioritete rada u ovoj godini.

Upozorivši da je terorizam najveća prijetnja sigurnosti, de Gucht je kazao da "nema trajne sigurnosti bez gospodarskog razvitka i napretka i bez funkcioniranja pravne države i sustava pravosuđa". Stoga će, kako je rekao, posebna pozornost biti posvećena ravnoteži gospodarsko-ekološke, političke i vojne dimenzije u aktivnostima OESS-a.

De Gucht je istaknuo i važnost borbe protiv netolerancije i rekao da su "OESS-ovi napori u promicanju tolerancije i nediskriminacije dostigli novu razinu i napravit ćemo sve da se provede odluka ministarskog sastanka u Ljubljani 'road map'".

Izrazio je posebnu zahvalnost Kazahstanu gdje će se održati seminar o temi vjerske tolerancije i Hrvatskoj koja će biti domaćin OESS-ovog seminara pod naslovom "Borba protiv netolerancije i govora mržnje" u drugoj polovici godine.

Godina 2006. bit će ključna za rješavanje tzv. zamrznutih sukoba, primjerice u Nagorno Karabahu, Moldaviji, Gruziji kao i za postizanje rješenja o budućem statusa Kosova.

Pozvao je Bjelorusiju da na predsjedničke izbore pozove predstavnike OESS-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava OIDHR.

Razdoblje belgijskog predsjedanja OESS-om bit će u znaku kontinuiteta i institucionalnih reformi kako bi se učinkovitije odgovaralo na nove izazove: sigurnosne, političke, gospodarske i vojne, zaključio je novi predsjedatelj OESS-a ministar vanjskih poslova Karel De Gucht pozvavši sve članice OESS-a na povećanju suradnju.

Sva izaslanstva u raspravi pozdravila su prioritete belgijskog predsjedanja OESS-om. To su učinili i predstavnici EU-a u posebnoj izjavi koju je podržala i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙