FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas je zbog netaktičnosti prilikom upada u Hvidru smijenio načelnika zagrebačke kriminalističke policije Željka Pršu. Kirin je na konferenciji za novinare kazao da u toj akciji policija nije prekršila zakon ili svoje ovlasti, no cijeli se slučaj mogao riješiti na način da se u javnosti ne povrijedi ugled policije ili ratnih invalida. Ipak, ustvrdio je da policija prilikom upada nije cipelarila branitelje. U zgradi MUP-a se, među novinarima, pojavio i jedan od ranije privedenih članova Hvidre Ante Jurendić, koji je ministra i njegove suradnike - ravnatelja policije Marijana Benka i državnog tajnika Ivicu Buconjića nazvao lašcima. Ustvrdio je da je bilo prekoračenja policijskih ovlasti.

ZAGREB - Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba i Zagrebačke županije podnijela je danas kaznene prijave protiv načelnika zagrebačke Policijske uprave Krešimira Šulca i triju nepoznatih policijskih djelatnika za kažnjiva djela protuzakonite pretrage, zlostavljanja u obavljanju službene ili javne ovlasti i nanošenja tjelesnih ozljeda. Prijave se odnose na policijske postupke u ponedjeljak, kad su policajci upali u prostorije zagrebačke Hvidre i tom prilikom priveli i predsjednika Hvidra Ivana Pandžu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hvidri. Današnju odluku o smjeni načelnika zagrebačke kriminalističke policije Željka Prše zbog netaktičnosti prilikom upada, u Hvidri nisu željeli komentirati, ali se Hvidrin odvjetnik Krešimir Krsnik nije složio s ocjenom policije da je sve učinjeno po propisima.

ZAGREB - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. -1991. iznenađena je načinom prikazivanja u javnim glasilima nasilničkog ponašanja pojedinih djelatnika hrvatske policije, prigodom upada u prostorije zagrebačke HVIDR-e kada je ozlijeđen predsjednik zagrebačke HVIDR-e i invalid Domovinskog rata Ivan Pandža. Iz Udruge ističu da su svjesni kako policija, u sklopu svojih zakonskih ovlasti može i treba intervenirati u zakonom predviđenim slučajevima, ali se žestoko protive uporabi sile i primjeni "lisica" nad osobama s posebnim potrebama, a u ovom slučaju hrvatskim ratnim vojnim invalidom.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević najavio je danas na sjednici Vlade da će se preispitati postojeći sustav vojne obveze. Trend znatnog povećanja zahtjeva za civilno služenje vojnog roka i uočeni problemi s provedbom obuke pričuvnog sustava upućuju na potrebu preispitivanja postojećeg sustava vojne obveze, kazao je Rončević. Vlada je danas prihvatila godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Hrvatske i poslala ga Saboru na usvajanje. Izvješće će se dostaviti na mišljenje i predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga.

ZAGREB - Vlada je danas propisala ustrojstvo i način rada Odbora za državnu službu, neovisnog tijela koje će u drugom stupnju rješavati žalbe protiv rješenja kojima se odlučuje o pravima i obvezama državnih službenika. Odbor će imati predsjednika i šest članova, koje će imenovati i razrješavati Vlada. Vlada je danas osnovala radnu skupinu koja treba izraditi nacrt nacionalne strategije za razvoj civilnog društva i najkasnije je do konca travnja dostaviti Uredu za udruge koji će je uputiti Vladi. Vlada je pozvala i 19 tijela i udruga da u roku osam dana predlože svoje predstavnike.

ZAGREB - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo kazao je da se na svim hrvatskim graničnim prijelazima od jučer poslijepodne provodi rigoroznija provjera putnika i prtljage koji stižu iz Turske ili su u tranzitu. Stručno Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju influence ptica donijelo je jučer mjeru koja se primjenjuje odmah i kojom se uvodi daljnje pooštrenje aktivnosti na spriječavanji unošenja i širenja bolesti ptičje gripe, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja. To, pojašnjavaju u Ministarstvu, znači obavezan pregled svih pošiljki životinjskog podrijetla koji se unose u osobnoj prtljazi putnika ili se šalju u paketima, a namjenjeni su osobnoj potrošnji.

VARAŽDIN - Hrvatska seljačka stranka (HSS) izrazila je danas u Varaždinu nezadovoljstvo poljoprivrednom politikom aktualne Vlade ocjenjujući da ona pridonosi propasti sela i seljaka u Hrvatskoj. Saborski zastupnik HSS-a i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Božidar Pankretić je na stranačkoj konferenciji za novinare najavio da će HSS zbog stanja u poljoprivredi zatražiti saborsku raspravu. Izrazio je i zabrinutost povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini za čak 50 posto, kao i predloženom prolongacijom isplata poticaja poljoprivrednicima. To je, rekao je Pankretić, nedopustivo i posebno će pogoditi one koji su na temelju iznosa dobivenih za poticaje dizali kredite.

ZAGREB - Klub HSP-ovih saborskih zastupnika u saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključaka kojima bi se Vladu obvezalo da učini sve što je potrebno za obaranje haaških optužnica protiv hrvatskih generala. HSP-ov zastupnik Pero Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare je kazao kako HSP dvoji u spremnost Vlade da optuženicima pruži logističku potporu za obaranje optužnica sa za Hrvatsku neprihvatljivim kvalifikacijama Domovinskog rata i vojno-redarstvene operacije Oluja. U prilog toj tvrdnji naveo je da Ministarstvo pravosuđa odvjetničkom timu jednog optuženika nije dostavilo tražene međunarodne ugovore koje je pokojni predsjednik Franjo Tuđman potpisao u vrijeme Domovinskog rata.

ZAGREB - Sindikati državnih službi zatražili su danas sastanak s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem u vezi materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u državnim tijelima, te stanju njihovih građanskih i radničkih prava u dijelu koji se odnosi na slobodu udruživanja i pravo na štrajk. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika, koji predstavljaju oko 45.000 državnih službenika i namještenika, napominju da Vlada nakon jednodnevnog štrajka upozorenja održanog 28. prosinca nastavlja ignorirati zahtjeve sindikata državnih službi te, usprkos javno deklariranom opredjeljenju za nastavak socijalnog dijaloga, do danas nije pronašla vremena za sastanak s njihovim predstavnicima. Stoga sindikati u pismu najavljuju nove sindikalne akcije.

SPLIT - Inspekcija Ministarstva zdravstva počela je u Kliničkoj bolnici u Splitu pregled dokumentacije, razgovor s djelatnicima i utvrđivanje činjenica u slučaju zaraze hepatitisom C troje djece koja su se u toj bolnici liječila od 2001. do 2004. Ravnatelj Kliničke bolnice Dujomir Marasović kazao je da su inspekciji omogućili sve uvjete koje su tražili za rad, a ona će kad završi posao, sastaviti zapisnik. Dodao je da se u Splitu ne donosi nikakav zaključak, jer će oni svoje mišljenje dostaviti Ministarstvu, koje će nakon toga objaviti svoje stajalište, odnosno odluku.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas hitnu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u vezi poskupljenja zbog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, koja predstavljaju evidentan udar na standard građana. Nezavisni hrvatski sindikati očekuje da se Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca u najkraćem roku dogovore oko primjene pravilnika ili nekog drugog modela, tako da se ambalažni otpad u Hrvatskoj primjereno zbrinjava, a da se cijena zbrinjavanja ne naplaćuje od građana i time dodatno opterećuje njihov kućni proračun.

SPLIT - Lučki radnici splitske Trajektne luke najavili su danas na tiskovnoj konferenciji štrajk koji će početi u ponedjeljak i potrajat će dok "Jadrolinija" ne podmiri 7,9 milijuna kuna duga Luci za komunalne usluge te ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila. Predsjednik Štrajkaškog odbora lučkih radnika Duško Dadić rekao je da se "unatoč zauzimanju ministra Božidara Kalmete predsjednik Uprave "Jadrolinije" Slavko Lončar oglušio o zahtjev za podmirenje višegodišnjeg duga Trajektnoj luci". Dadić je ustvrdio da je "Jadrolinija" umjesto podmirenja duga podnijela protutužbu zbog preplaćenih naknada za lučke usluge što je, po Dadićevim riječima, reketarenje.

ZAGREB - Iz poslovnice Privredne banke Zagreb (PBZ) na Jarunu koju je jutros opljačkao mlađi razbojnik ukradeno je nekoliko desetaka tisuća kuna, izvjestila je danas zagrebačka policija. Razbojnik je na glavi imao samo kapu, a 22-godišnju djelatnicu prisilio je da mu preda novac prijeteći joj pištoljem. Pljačka banke u ulici Hrvoja Macanovića dogodila se oko 7,45 sati, samo 15-ak minuta pošto je otvorena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙