FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Čelnici sindikata državnih službi apeliraju na građane da sutra, 28. prosinca, ne koriste usluge tijela državne uprave jer sindikati organiziraju jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika. Četiri sindikata će štrajkati jer je Vlada odbila zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada. Najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto. Sindikalci mole građane za razumijevanje i strpljivost, jer štrajk nije uperen protiv njih nego protiv Vlade koja pokazuje socijalnu neosjetljivost prema državnim službenicima i namještenicima.

ZAGREB - Objavljivanje imena potencijalnih svjedoka zločina počinjenog nad srpskim civilima u Osijeku 1991. nemoralan je i kažnjiv postupak Ante Đapića, koji šteti hrvatskom pravosuđu, ustvrdio je danas Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP). Konferenciju za novinare o tome danas su paralelno održale nevladine organizacije GOLJP, Documenta i Hrvatski helsinški odbor (HHO) u Zagrebu te Centar za mir i ljudska prava u Osijeku. Pusić je podsjetio da je osječki gradonačelnik i saborski zastupnik Ante Đapić prije mjesec dana iz istražnog zahtjeva Državnog odvjetništva pročitao imena devetnaest svjedoka, što je prenijelo više novina i radio-emisija te Slavonska televizija, a kasnije se opravdavao da je time "raskrinkao lažnog svjedoka". Tim njegovim postupkom i nereagiranjem državnih institucija poljuljan je kredibilitet Hrvatske i teško da će Haag poduprijeti hrvatsko pravosuđe koje ne zaštićuje svjedoke, naglasio je Pusić, dodavši da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju već upozorio ministricu pravosuđa na taj incident.

SISAK - Sedamnaest vijećnika sisačkoga Gradskog vijeća - devet vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera DC-a i HSLS-a, šest vijećnika HSP-a i dva isključena vijećnika SDP-a - danas je jednoglasno za novog gradonačelnika izabralo Dinka Pitarića iz HDZ-a. Ti isti vijećnici su 23. prosinca s dužnosti gradonačelnika smijenili Davorka Vidovića (SDP) - nositelja Koalicije "Sisačko proljeće (SDP-a, HSS-a, HNS-a i LS-a). Vidović je u izjavi za Hinu naglasio da je današnji sastanak nelegalno sazvan od nelegalnih osoba i da su odluke nelegalne". "Želim reći da, dakako, priznajem i respektiram činjenicu da je tamo sjedila većina vijećnika, ali sam dužan štititi zakonitost jer tu vrstu odluka mogu, bez problema, donijeti na legalno sazvanoj sjednici, a to nije bila ova danas, nego će to biti ona sutra", rekao je Vidović. Novoimenovani gradonačelnik Pintarić nije htio komentirati Vidovićeve tvrdnje.

SPLIT - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu kazao da je Sindikat pokrenuo potpisivanje peticije za pravedan mirovinski sustav jer je zadnja mirovinska reforma, kako je rekao, izrađena uz snažan pritisak MMF-a, bez suradnje sa strukom. Peticija će se mjesec dana potpisivati u tvrtkama u kojima djeluje HUS, zatim na trgovima svih većih gradova u Hrvatskoj, a potom će s glavnim zahtjevima biti dostavljena predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Hrvatskog sabora. "Zahtijevamo novu reformu po kojoj će za izračun mirovine poslužiti deset najpovoljnijih uzastopnih godina, ukidanje privilegiranih dužnosničkih mirovina te izjednačivanje mirovina ostvarenih do 1. siječnja 1999. i onih ostvarenih nakon tog datuma", kazao je Matijašević. Najavio je kako će isti postupak pokrenuti i za zdravstvenu reformu ako bude provedena bez suradnje sa strukom.

ZAGREB - Mjere štednje Upravnog vijeća HZZO-a, po kojima će zadnju riječ u propisivanju lijekova imati liječnici opće prakse a ne specijalisti, te ukidanje dežurstava hitne stomatološke službe i biokemijskih laboratorija, u zdravstvenim su krugovima izazvale nezadovoljstvo uz ocjene da će to ići na uštrb kvalitete zdravstvene zaštite građana te povećati pritisak na bolnice. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo upozorava da se način propisivanja lijekova može mijenjati samo ako se promijeni zakon, što nije učinjeno. Novom mjerom, o čijem donošenju Komora nije konzultirana, ograničava se liječniku specijalistu pravo na određivanje optimalne terapije, a time i prava pacijenata po važećem zakonu, smatra Minigo. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić podržava racionalizaciju u potrošnji lijekova i veće propisivanje generičkih lijekova koji su jednako učinkoviti a jeftiniji, no smatra da se to ne može provoditi na uštrb iskustva i znanja specijalista. Osim toga, ukidanje hitne stomatološke službe i laboratorija povećat će pritisak na bolnice i otežati pružanje usluga, a izvršiteljima dodatno povećati posao.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je izvijestilo da podaci o imovinskim karticama dužnosnika koje je na svojim web stranicama objavio Jutarnji list nisu službeni podaci, već da su zastarjeli i dijelom netočni, te da stoga ne odgovara za njihovu istinitost. "Ne odgovaramo ni za istinitost tih podataka niti za posljedice koje bi mogli izazvati", izjavio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Naglasio je da podaci o imovinskom stanju dužnosnika koje je objavio Jutarnji list ne odgovaraju podacima koje ima Povjerenstvo, da je riječ o privatnoj zbirci u kojoj se spominju i dužnosnici kojima je istekao mandat, dakle koji više nisu predmetom interesa Povjerenstva. "U Povjerenstvu ne postoji zbirka podataka koja je objavljena na web portalu", dodao je Leko, rekavši i da je Jutarnji objavio i zakonom zaštićene osobne podatke, poput ušteđevine dužnosnika i njihove djece te adresa dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙