FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Sindikati državnih službi pozvali su danas državne službenike i namještenike na prosvjed u utorak, 20. prosinca, u podne na Trgu bana Jelačića. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika današnjim oglasom u dnevnim listovima pozvali su službenike na prosvjed pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika". Budući da bi se na Jelačićevu trgu trebali okupiti svi povjerenici tih sindikata, očekuje se da će prosvjedu nazočiti preko 1.000 ljudi, rekao je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas. Prosvjednici očekuju i prijam na razgovor u Vladi. Osim prosvjeda, sindikati državnih službi najavljuju jednodnevni štrajk 65.000 zaposlenih u državnoj upravi, vojsci, policiji, carini i pravosuđu u srijedu, 28. prosinca. Na dan štrajka od 8 do 16 sati ne bi trebali raditi zaposleni u sudovima, ministarstvima i ostatku državne uprave, a policija i carina proveli bi "bijeli štrajk", odnosno usporili rad.

ZAGREB - Vrhovni sud danas je i službeno potvrdio da je smanjio kaznu Ivanu Bulju, koji će za ubojstvo maloljetne Anđele Bešlić umjesto 27 godina zatvora odslužiti pet godina manje. Sud je uvažio žalbu Buljevih odvjetnika, koji su tvrdili da je prevelika zatvorska kazna u trajanju od 27 godina, na koliko je Bulj osuđen prvostupanjskom presudom splitskog Županijskog suda. "Djelomično je prihvaćena žalba optuženika Ivana Bulja i Pavla Bulja te je preinačena prvostupanjska presuda u odluci o kazni tako da je Ivan Bulj osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine", priopćeno je s Vrhovnog suda. No, sud je djelomično prihvatio i žalbu tužiteljstva, ukinuvši prvostupanjsku oslobađajuću presudu za Pavla Bulja, kojemu će se suđenje za sudjelovanje u ubojstvu i silovanju mlade Sinjanke ponoviti.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da poduzme sve kako bi se tijekom blagdanskog razdoblja poštovale odredbe Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj. Pozivamo Vas da u nadolazećem razdoblju, putem Državnog inspektorata i Državne tajnice za rad, nadgledate provedbu zakona i ostalih propisa koji se tiču radnog vremena, te posebno apeliramo da rade samo oni radnici koji su neophodni, kaže se u priopćenju HUS-a. Brojni poslodavci ne poštuju zajamčena prava radnika već ih prisiljavaju na prekovremeni rad i rad blagdanima, a takav im rad ne nadoknađuju na propisani način, tvrdi HUS. Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, 25. i 26. prosinca, te 1. i 6. siječnja određeni su kao neradni dani.

ZAGREB - Ministar kulture i predsjednik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić uputio je čestitku zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću u kojoj mu želi sretan Božić i mirom ispunjenu novu godinu. "Želim Vam da u duhu božićne poruke u dolazećoj godini sigurno i postojano ostvarujete poslanje koje ste primili kao pojedinac, te poslanje Crkve koju vodite. Neka njezino poslanje, sa svim svojim plodovima, bude za sve veću dobrobit, kako same Crkve, tako i cijeloga društva, koje neprestano treba novo rađanje i spremnost na rast, kako bi moglo odgovoriti na izazove ovoga vremena i na očekivanja naših suvremenika", stoji u čestitci ministra Biškupića kardinalu Bozaniću. Ministar i predsjednik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić čestitao je Božić i Novu Godinu i poglavarima ostalih kršćanskih crkava koji ih slave po gregorijanskom kalendaru.

ZAGREB - Bojnik Goran Novoselić otputovao je na jednogodišnji mandat u mirovnu misiju UN-a u Liberiji (UNMIL), gdje će obnašati dužnost čelnika zračnih vojnih operacija UN-a. To je prvi puta da jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske obnaša tako visoku dužnost. Mandat mirovne misije UN-a u Liberiji uspostavljene po rezoluciji Vijeća sigurnosti iz rujna 2003. produljen je do 31. ožujka iduće godine. Oružane snage Republike Hrvatske u toj mirovnoj misiji sudjeluju od listopada 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙