FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Djelatnici Sindikata državnih službi okupili su se danas ispred Radničkog doma u Zagrebu odakle su krenuli prema Trgu bana Jelačića na prosvjedni skup pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika". Organizatori su najavili da će se prosvjednici potom uputiti prema Kamenitim vratima te zatražiti razgovor u Vladi. Prosvjed organiziraju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika.

ZAGREB - Hrvatskom novinaru i književniku Predragu Matvejeviću prošloga je tjedna pravomoćnom postala presuda zagrebačkog Općinskog suda kojom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet godina, s rokom kušnje od dvije godine, a zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u Jutarnjem listu iznio na račun književnika Mile Pešorde. To je danas potvrdila Matvejevićeva odvjetnica Vesna Alaburić, rekavši i da se njezin branjenik, kako je i najavljivao, nije htio žaliti na nepravomoćnu presudu od 2. studenoga, pa je ista, nakon što mu je prošloga tjedna dostavljena u Rim gdje boravi, postala pravomoćnom. Alaburić je ponovila kako joj je žao što Matvejević nije promijenio mišljenje i podnio žalbu, jer bi to značilo i apsolutnu zastaru u sudskom predmetu, odnosno drugostupanjsko sudsko vijeće ukinulo bi nepravomoćnu presudu i obustavilo postupak.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost danas je priopćilo da daje punu podršku reformi pravosuđa koju je na jučerašnjoj sjednici Vijeća predstavila ministrica Vesna Škare Ožbolt. Ministrica je članovima Vijeća predstavila rezultate dosadašnje primjene strategije, kao što je smanjenje broja zaostalih sudskih predmeta te niz konkretnih mjera za smanjenje kriminala i korupcije, usmjerenih na kreiranje povoljnije poslovne klime kako bi Hrvatska postala konkurentnija, stoji u priopćenju. "Konačan cilj je smanjiti korupciju na razinu s koje neće biti zapreka za društveni, gospodarski i politički razvoj," rekla je ministrica Škare Ožbolt u prezentaciji strategije članovima Vijeća koje okuplja istaknute predstavnike poslovne zajednice, Vlade, sindikata te akademije.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić trebao bi se danas poslijepodne, kako je najavljeno, sastati s predstavnicima Udruženja veletrgovine farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima, kako bi razmotrili problem naraslih dugova bolnica prema veledrogerijama te sve dužih rokova plaćanja. Predsjednik udruženja Vladimir Klobučar rekao je da su bolnice za lijekove i medicinski materijal dužne dobavljačima 1,2 milijarde kuna između 300 i 500 dana, pa veledrogerije najavljuju sudske tužbe radi naplate svojih potraživanja. Klobučar je pak upozorio na nepodmirenih 10 milijuna kuna za kamate na kredit od 808 milijuna kuna kojima je veledrogerijama podmiren prošlogodišnji dug za isporučene lijekove. Tema današnjeg razgovora trebali bi biti sve duži rokovi plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema ljekarnama, koji su dosegnuli 200 dana.

ZAGREB - Hrvatska ljekarnička komora upozorila je danas da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), prema nacrtu akata o ugovaranju za 2006., ne namjerava isporuku ortopedskih pomagala povjeriti ljekarnama već drugim fizičkim i pravnim osobama, dok će s ljekarnama ugovarati samo opskrbu lijekovima. U nacrt akata o ugovaranju HZZO je ugradio odredbu da će isporuku medicinskih proizvoda ugovarati s "isporučiteljima", a među "ugovornim isporučiteljima" nisu ljekarne, stoji u priopćenju Komore. "HZZO tim promjenama namjerava omogućiti da medicinske proizvode isporučuju fizičke i pravne osobe koje ne ispunjavaju propisane zakonske uvjete, ali s kojima oni žele sklopiti ugovor o isporuci, pravdajući se da će time napraviti uštedu".

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u božićnoj poruci koja je danas dostavljena Hini iz njegova Ureda za odnose s javnošću, ističe da je čovjek (...) u ovo doba nemilosrdne globalizacije sve ugroženiji. "Trajno se produbljuju razlike između bogatih i siromašnih, manjina postaje sve bogatijom, većina sve siromašnijom. Željena globalizacija solidarnosti gotovo se i ne nazire. Čini se da zakon i javne institucije sve više štite bogate i moćne, proučio je, među inim Bozanić. Kardinal smatra kako su kršćanin i Crkva danas pozvani da jače dignu svoj glas u obranu ljudskoga dostojanstva, u obranu čovjeka, osobito slabijeg i siromašnijeg koji je izložen novim pritiscima i manipulacijama. Govoreći u poruci o profitu, koji, po njemu, sve više postaje apsolutnim zakonom, Bozanić napominje kako je u Hrvatskoj u prvom planu poticanje potrošnje, a tek onda stvaranje novih vrijednosti koje bi pridonijele razvoju i napretku. Kardinal Bozanić smatra da "u pozadini toga stoje najčešće uski osobni ili skupni interesi koji prelaze sve granice morala i ljudskosti".

ZAGREB - Donedavni ravnatelj Ivica Franić odlukom ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina raspoređen je na radno mjesto savjetnika ministra za policiju, priopćeno je danas iz MUP-a. Dosadašnji savjetnik ministra za policiju Ivan Stanko raspoređen je na mjesto načelnika Policijske akademije, a Irena Cajner - Mraović s tog je mjesta raspoređena na radno mjesto dekana Visoke policijske škole, navodi se u priopćenju. Ivica Franić, prema službenom Vladinom tumačenju, smijenjen je s mjesta ravnatelja policije zbog propusta u organizaciji javnog reda i mira u Zagrebu, koji se dogodio na dan uhićenja generala Ante Gotovine, kada su prosvjednici došli i do Markova trga, gdje je zabranjeno javno okupljanje.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje izvijestio je danas da je počela isplata dječjeg dodatka za studeni. Pravo na dječji dodatak imaju roditelji za dijete rođeno nakon 1. siječnja 2004. godine, ako su hrvatski državljani s neprekidnim prebivalištem u Zagrebu od najmanje tri godine. Iznos dodatka ovisi o broju djece u obitelji. Dječji dodatak za prvo dijete je 100 kuna, za drugo dijete 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete u obitelji 600 kuna mjesečno. Zahtjev za ostvarivanjem prava na dječji dodatak podnosi se zagrebačkom Gradskom uredu za rad, zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙