FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Najavljene strože odredbe useljeničkog zakona

BERLIN, 9. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka vlada priprema oštrijeodredbe važećeg useljeničkog zakona kako bi spriječila zloporabuinstitucije braka, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova uponedjeljak.
BERLIN, 9. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka vlada priprema oštrije odredbe važećeg useljeničkog zakona kako bi spriječila zloporabu institucije braka, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak.

Ministarstvo je time potvrdilo napise tjednika "Spiegel" koji je izvijestio da će ubuduće samo oni strani bračni partneri koji su stariji od 21 godinu, sklapanjem braka s osobom koja živi u Njemačkoj steći boravišnu dozvolu. Time bi, kako je priopćeno, mlade migrantice i migrante trebalo zaštititi od prisilnih i dogovorenih sklapanja brakova koji su uobičajena pojava posebice unutar turske zajednice u Njemačkoj.

"Prisilni brakovi nisu rubna pojava nego jedan veliki problem i država tu ne smije biti pasivna", izjavio je potpredsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Wolfgang Bosbach.

Ubuduće bi trebalo strože kažnjavati pojavu "prividnih brakova". Kako stoji u priopćenju, ovakvi brakovi su jedan od glavnih instrumenata pri ilegalnoj imigraciji i prisilnoj prostituciji.

Osim ovih mjera od stranaca se ubuduće može prilikom registracije tražiti i digitalna fotografija koja bi poslužila lakšoj identifikaciji na cjelokupnom prostoru Njemačke. Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, te mjere dio su prilagodbe njemačkog useljeničkog zakona europskim normama.

Najnovijoj inicijativi ministra unutarnjih poslova Wolfganga Schoeblea (Kršćansko demokratska unija CDU) usprotivile su se oporbene stranke Zeleni i Liberali (FDP) koji ograničavanje spajanja obitelji samo za osobe iznad 21 godine drže protuustavnim.

Stručnjaci za ustavno pravo drže da brak, ako je važeći, stoji pod posebnom zaštitom Ustava te da se ne može praviti razlika između brakova sklopljenih između Nijemaca i onih između stranaca.

Predstavnici turskih udruga najavljene mjere su nazvali "diskriminirajućima" te ustvrdili da one neće spriječiti pojavu prisilnih brakova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙