FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka uvela ograničenja za sezonske strane radnike u poljoprivredi

BERLIN, 20. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka vlada donijela je u utorakodluku o smanjenju broja stranih sezonskih radnika u poljoprivredi,koji bi trebali biti zamijenjeni domaćim nezaposlenima.
BERLIN, 20. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka vlada donijela je u utorak odluku o smanjenju broja stranih sezonskih radnika u poljoprivredi, koji bi trebali biti zamijenjeni domaćim nezaposlenima.

Prema planovima ministra rada Franza Muenteferinga, dosadašnja kvota od dopuštenih 323.000 stranih sezonskih radnika, uglavnom iz istočnih članica Europske unije ali i Hrvatske, trebala bi biti jednim dijelom zamijenjena domaćim nezaposlenima. Za svakog sezonskog radnika poljoprivrednik će biti dužan dokazati da tu radnu snagu ne može naći pri domaćem uredu za zapošljavanje.

S obzirom da takva praksa do sada nije funkcionirala zbog toga jer su Nijemci koje je ured za zapošljavanje slao na obavljanje radova u poljoprivredi u najvećem broju slučajeva odustajali već nakon nekoliko dana, država za one koji odbiju sezonsko zaposlenje predviđa uskraćivanje povlastica.

Udruga njemačkih poljoprivrednika (DBV) žestoko je kritizirala najavljeno smanjenje kvota stranih sezonskih radnika. DBV smatra da novo pravilo neće, kako to vlada priželjkuje, uroditi stvaranjem novih radnih mjesta nego da će poljoprivrednicima otežati uspješno obavljanje berbi.

Poljoprivrednici su istodobno ukazali na dosadašnji problem nepouzdanosti domaćih sezonskih radnika u usporedbi sa stranima koji svom poslu, za razliku od domaćih, prilaze "odgovorno i marljivo".

"Neka nam vlada objasni tko će obrati šparoge, jagode i grožđe", poručuje DBV.

U Njemačkoj svake godine u poljoprivrednim radovima sudjeluje oko 300.000 stranih sezonskih radnika bez kojih bi uspješno obavljanje radno intenzivnih poljoprivrednih radova, poput berbe šparoga, grožđa ili jagoda, bilo nezamislivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙