FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zaštite okoliša: povećanje cijena nije utemeljeno

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva "neutemeljenim, neosnovanim ineprimjerenim" smatra povećanje cijena nekih proizvoda zbog primjenePravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "neutemeljenim, neosnovanim i neprimjerenim" smatra povećanje cijena nekih proizvoda zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

"Neki proizvođači podižu cijene svojih proizvoda, a to povećanje je neosnovano, neutemeljeno i neprimjereno", priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša.

Eventualno povećanje cijene može se odnositi samo na uključivanje naknade zbrinjavanja u iznosu od 0,114 kn po jedinici ambalaže stavljene u promet u cijenu proizvoda, a za što smatramo da postoje unutarnje rezerve kod svakog proizvođača, navodi Ministarstvo.

Ističu da posjeduju dopis koji su 5. siječnja Hrvatska udruga poslodavaca i Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske uputili svim proizvođačima, a kojim ih poziva na neplaćanje već primljenih računa za prosinac 2005. i podizanje cijena prema svim naknadama propisanim Pravilnikom, iako se povratna naknada vraća proizvođačima, a poticajna naknada se još ne naplaćuje već se u smislu čl. 30 Pravilnika čekaju izjašnjenja, odnosno zahtjevi proizvođača.

Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu određeno je da su proizvođači i uvoznici dužni plaćati naknadu za ambalažu koju stavljaju na tržište - naknadu zbrinjavanja od 1. prosinca 2005. te povratnu i poticajnu naknadu od 1. siječnja 2006.

U skladu s tim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je prema prijavljenim količinama, proizvođačima dostavio račun za naplatu naknade zbrinjavanja za prosinac 2005., a koja u prosjeku iznosi 0,114 kuna po jedinici ambalaže stavljene u promet, navodi Ministarstvo.

Od 1. siječnja ove godine proizvođači su dužni plaćati povratnu naknadu u iznosu od 0,50 kuna po jedinici prodajne ambalaže na evidentiranu ambalažu stavljenu u promet za sva pića, te za mliječne napitke zapremine veće od 0,20 litara u staklenoj, PET, Al, Fe i limenoj ambalaži.

Povratnu naknadu proizvođači naplaćuju od prodavatelja (trgovca) zajedno s dogovorenom cijenom proizvoda između proizvođača i trgovca, a trgovcu taj iznos isplaćuje (nadoknađuje) Fond.

Ministarstvo zaštite okoliša naglašava da iznos povratne naknade od 0,50 kn nije sastavni dio cijene proizvoda i posebno se iskazuje, pa se prema tumačenju Ministarstva financija na tu naknadu ne plaća PDV.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙