FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: zbog pravilnika o amabalaži pića bi mogla poskupiti 10-30 posto

ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)danas je priopćila da gospodarstvo ne može prihvatiti Pravilnik oambalaži i ambalažnom otpadu, jer je nedorečen, nedosljedan inezakonit, a procjenjuje da bi njegov rezultat mogao biti porastcijena, posebno prehrambenih proizvoda i pića i to između 10 i 30posto.
ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas je priopćila da gospodarstvo ne može prihvatiti Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, jer je nedorečen, nedosljedan i nezakonit, a procjenjuje da bi njegov rezultat mogao biti porast cijena, posebno prehrambenih proizvoda i pića i to između 10 i 30 posto.

Gospodarstvo podržava i prihvaća svoju odgovornost za zbrinjavanje otpada koji emitira na tržište, ali ne na način kako to predlaže i želi provesti Ministarstvo zaštite okoliša, navodi se u priopćenju HUP-a i naglašava da je Pravilnik rađen bez prihvaćanja ikakvih sugestija i konzultacija od strane gospodarstva tj. proizvođača, uvoznika i trgovine.

Iz HUP-a također ističu da hrvatski proizvođači i trgovci i uvoznici tehnički i ekonomski nisu spremni prihvatiti sustav zbrinjavanja ambalažnog otpada kojeg propisuje Pravilnik.

Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu na snazi je od 13. kolovoza ove godine, i po njemu su prodavatelji dužni od 1. siječnja 2006. započeti s prikupljanjem ambalažnog otpada i isplatama naknada za vraćenu ambalažu za pića.

Iz HUP-a ističu da se, prema modelu kojeg nalaže Ministarstvo, mogu očekivati nova financijska opterećenja za gospodarstvo, posebno za neke dijelove industrije.

"Rezultat takvog pristupa bio bi porast prodajnih cijena proizvoda, posebno proizvoda široke potrošnje (prehrambenih proizvoda i pića) koji bi poskupjeli između 10 posto i 30 posto", navode iz HUP-a.

Imajući u vidu razinu životnog standarda i osjetljivost stanovništva na rast cijena, iz HUP-a ističu da će to, kao direktnu posljedicu uz pad standarda, imati i pad prodaje.

Iz HUP-a upozoravaju i da bi hrvatski proizvodi postali najskuplji u regiji i nekonkurentni, što bi dovelo do smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika.

Podsjećajući na zaključak Vlade kojim se obvezala na dijalog i suradnju sa gospodarstvom prilikom kreiranja gospodarske politike i uvjeta privređivanja, HUP u priopćenju upućuje još jedan hitan poziv da do dijaloga stvarno i dođe na za njih, važnoj temi amalažnog otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙