FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP žali zbog početka primjene pravilnika o ambalaži

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavacaizrazila je danas žaljenje što nisu uzeti u obzir prijedlozi trgovačkih, proizvođačkih i uvozničkih udruga o prikupljanjuambalažnog otpada, nego se počinje s primjenom Pravilnika o ambalaži iambalažnom otpadu.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca izrazila je danas žaljenje što nisu uzeti u obzir prijedlozi trgovačkih, proizvođačkih i uvozničkih udruga o prikupljanju ambalažnog otpada, nego se počinje s primjenom Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je na tiskovnoj konferenciji objavilo da 1. siječnja, radi zaštite okoliša, počinje primjena toga pravilnika, po kojem su trgovine veće od 200 četvornih metara obvezne prihvaćati ambalažni otpad i vraćati građanima 50 lipa po boci većoj od dva decilitra.

HUP je u priopćenju ponovio stajalište da Pravilnik operativno, tehnički i ekonomski nije moguć te da će uzrokovati poskupljenja prehrambenih proizvoda i pića od 10 do 30 posto, pad standarda građana i prodaje te smanjenje proizvodnje i otpuštanje radnika.

Naglašavamo kako hrvatski gospodarstvenici imaju osviještenu odgovornost za ambalažni otpad i zaštitu okoliša i njihov je najveći interes u tom slučaju učinkovito gospodarenje tim otpadom, kaže se u priopćenju HUP-a.

U HUP-u izražavaju zabrinutost što sustav gospodarenja ambalažnim otpadom, koji predlažu gospodarstvenici, nije primjereno razmotren, a uspješno se primjenjuje u 26 europskih zemalja.

Kako je objašnjeno na jučerašnjoj konferenciji za tisak HUP-a, riječ je o tzv. sustavu zelene točke, po kojem tvrtka osnovana od proizvođača i uvoznika plaća skupljanje ambalažnog otpada, koji prodaje prerađivačima otpada, pri čemu razliku troška i zarade nadoknađuju oni koji stvaraju otpad.

U priopćenju se napominje da su to stajališta više od 80 posto proizvođača, trgovaca i uvoznika koji stavljaju ambalažni otpad na tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙