FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen snažno ojačao, dolar se stabilizira

LONDON, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena dosegnuo je uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu premadolaru u zadnja tri mjeseca, a snažno je ojačao i prema euru uslijedočekivanja da američke kamatne stope više neće značajnije rasti, iocjene da japanski dužnosnici neće žuriti s intervencijom zbog jačanjavalute.
LONDON, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena dosegnuo je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu prema dolaru u zadnja tri mjeseca, a snažno je ojačao i prema euru uslijed očekivanja da američke kamatne stope više neće značajnije rasti, i ocjene da japanski dužnosnici neće žuriti s intervencijom zbog jačanja valute.

Do podneva je tečaj jena dosegnuo 114,05 jena za dolar, 0,3 posto više nego krajem prošloga tjedna. Ojačao je i na 137,8 jena za euro.

Japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki izjavio je u nedjelju navečer da u posljednje vrijeme devizno tržište bilježi velike oscilacije no da to uvelike odražava temeljne gospodarske odnose. Guverner Bank of Japan Toshihiko Fukui, pak, odbio je komentirati velike oscilacije tečaja jena u ponedjeljak.

Analitičari kažu da Tanigakijeve izjave upućuju na zaključak da je Japan oprezan zbog rasta tečaja jena, no da ne žuri s intervencijom, što dodatno potiče ulagače na prodaju dolara i kupovinu jena. Ipak, obujam trgovanja je slab zbog državnog praznika u Japanu, što uvijek potiče oštre oscilacije.

Iako se dolar uspio stabilizirati prema euru i švicarskom franku, raspoloženje ulagača i nadalje je negativno prema američkoj valuti nakon najnovijeg američkog gospodarskog pokazatelja. Američka vlada, naime, u petak je objavila neočekivano slab rast broja novih radnih mjesta u prosincu, za 108.000 prema očekivanih 200.000.

"Mislim da je nastupila konsolidacija onoga što smo vidjeli u petak, no općenito govoreći posebni faktori koji su podupirali tečaj dolara polako blijede", rekao je valutni strateg RBC-a Adam Cole.

Tečaj eura tako iznosi 1,2086 dolara, nakon što je u petak dosegnuo i 1,218 dolara. Dolarom se trguje i po 1,276 franaka. Britanska funta, pak, košta 1,7658 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙