FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 9. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

ISTANBUL

Turski je sud odobrio da se sljedećeg tjedna na slobodu pusti Mehmet Ali Agca, Turčin koji je 1981. pokušao ubiti papu Ivana Pavla Drugoga, objavila je u nedjelju novinska agencija Anadolija. Agca je u Italiji odslužio 19 godina zatvora zbog tog pokušaja ubojstva, a 2000. godine je na zamolbu Ivana Pavla Drugog pomilovan. Potom je izručen Turskoj gdje je služio odvojene kazne za ubojstvo i pljačku. Anadolija je javila da je sud u Istanbulu dobio obavijest iz zatvora da je Agca odslužio svoju kaznu nakon čega je donijeta odluka da ga se oslobodi. To će se vjerojatno dogoditi između 10. i 15. siječnja. Postoji mogućnost da će odmah biti upućen na služenje vojnog roka koji je zakonska obaveza svih muškaraca u Turskoj, a Agca je još nije izvršio, dodaje agencija. Mehmet Ali Agca, militantni ljevičar, tada 23-godišnjak, 13. je svibnja 1981. godine pucao i teško ranio Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Rimu tijekom trajanja opće audijencije. Razlozi zbog kojih je pokušao atentat na Papu nikad nisu razjašnjeni. On je sam dao nekoliko proturječnih razloga, uključujući i urotu KGB-a i bugarske tajne službe, što su obje strane oštro opovrgle.

VATIKAN

Sveta Stolica prihvaća odluku turskog suda o oslobađanju Mehmata Alija Agce, koji je u pokušaju atentata 1981. godine teško ranio papu Ivana Pavla Drugog, priopćio je u nedjelju navečer vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls. "Sveta Stolica u slučaju problema pravne naravi prepušta odluku sudu koji je za to nadležan", kaže se u službenom priopćenju. Vatikan je, dodaje se u priopćenju, za tu odluku doznao iz agencijskih vijesti. Talijansko je pravosuđe nakon 19-godišnje zatvorske kazne Agcu 2000. prepustilo Turskoj gdje je odslužio još dvije kazne, za napad na banku 1970. i za ubojstvo turskoga novinara 1979. godine

MINA

Više od dva milijuna muslimana u automobilima, kamionetima i pješice stiže u nedjelju iz Meke u grad pod šatorima, Minu, prateći stope proroka Muhameda prije 1400 godina, i tako počinju prvi dan hadža. Masa hodočasnika odjevenih u bijelo slijeva se u dolinu iz svetoga grada Meke, prateći stope proroka Muhameda koji je 632. na obližnjoj gori Arafatu održao svoju posljednju propovijed. Tako počinje petodnevna svetkovina u kojoj barem jednomu životu mora sudjelovati svaki zdravi musliman koji si to može priuštiti. Hadž je jedan od pet stupova islama, uz ispovijedanje vjere, molitvu, post i davanje milostinje. Muškarci i žene svih dobi, boja kože i raznih nacionalnosti, odjeveni u bijele odore i sandale krenuli su nakon jutarnje molitve prema Mini. Ondje će provesti dan u molitvi i meditaciji, prespavat će u šatorima i u ponedjeljak krenuti dalje na jug, prema gori Arafatu.

LONDON

Tisuće radnika londonske podzemne željeznice u nedjelju su počele drugi štrajk u mjesec dana, u znak prosvjeda protiv novoga rasporeda radnih mjesta. Tvrtka Transport for London objavila je da su otvorene sve postaje podzemne željeznice osim triju, od njih 275, te da je promet normalan. Štrajk bi trebao trajati 24 sata, a veći se problemi u prijevozu očekuju u ponedjeljak. "Štrajk zasad ima malo utjecaja na našu uslugu i londonska podzemna željeznica radi normalno na svim linijama", rekao je glasnogovornik. "Očekujemo da ćemo na svim linijama i cijelu večer pružati svoje usluge". Sindikat RMT objavio je kako bi gradonačelnik Londona Ken Livingstone morao pokušati obnoviti pregovore kako bi završile nesuglasice. Taj sindikat smatra kako novi radni raspored ugrožava sigurnost jer smanjuje broj ljudi na postajama. No, direktor londonske podzemne željeznice Mike Brown kaže da neće biti otpuštanja, a da će zaposlenici biti premješteni s prodaje karata na javnosti izloženija mjesta.

JERUZALEM

Liječnici koji skrbe o izraelskom premijeru Arielu Sharonu u ponedjeljak planiraju Sharonu smanjiti količinu sedativa i pokušati ga probuditi iz medicinski izazvane kome kako bi utvrdili kolika su oštećenja na mozgu koja je uzrokovalo nekoliko moždanih udara. "To je ono što svi mi očekujemo još od srijede, da vidimo kako funkcionira premijerov mozak", izjavio je Shlomo Mor-Yosef, ravnatelj jeruzalemske bolnice Hadassaf gdje se Sharon nalazi od srijede kada je doživio najjači moždani udar. Izvijestio je da je 'skeniranje' u nedjelju pokazalo napredak, da je smanjena oteklina te da se normalizirao pritisak u lubanji. "Zbog ovih pokazatelja, tim stručnjaka odlučio je sutra ujutro (u ponedjeljak) započeti s procesom smanjivanja sedativa, pod uvjetom da se premijerovo stanje značajnije ne mijenja od sada do jutra", rekao je Mor-Yosef u nedjelju. Bolnički kirurzi tvrde kako postoje dobre šanse da Sharon preživi, ali nije poznato kolika je oštećenja pretrpio njegov mozak.

WASHINGTON

Ehud Olmert, obnašatelj dužnosti izraelskog premijera otkako je premijer Ariel Sharon u srijedu doživio težak moždani udar, predvodit će listu Sharonove stranke Kadima na parlamentarnim izborima u ožujku, objavio je u nedjelju na CNN-u bivši izraelski laburistički čelnik Shimon Peres. "Odgovor je da, naravno da hoće", rekao je Peres, odgovarajući na pitanje hoće li Ehud Olmert predvoditi izbornu listu centrističke stranke Kadime premijera Ariela Sharona. Peres je također izjavio da će se vjerojatno i sam nalaziti na toj listi, no da ne namjerava tražiti dužnost premijera. Izbori su predviđeni za 28. ožujka.

SOEUL

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je objavila kako je za nju nelogično da se vrati međudržavnim razgovorima o nuklearnom programu zbog američkih sankcija prema Pyongyangu, poručivši da će Washington najvjerojatnije uložiti veto na svaki dogovor kako bi onemogućio bilo kakve sjevernokorejske nuklearne ambicije. SAD su izvršile pritisak na nekoliko kompanija koje sumnjiči da pomažu Sjevernu Koreju u krivotvorenju, pranju novca i trgovini drogom, tvrdeći da nezakoniti poslovi pomažu Pyongyangu u razvoju programa nuklearnog naoružanja. "U aktualnoj situaciji nelogično je razgovarati sa SAD-om, jer je riječ o nuklearnoj preventivi koju je Demokratska Narodna Republika Koreja razvila radi samoobrane", izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova za službenu novinsku agenciju KCNA. "Čak i ako se postigne dogovor između stranaka (država), vjerojatno je da će ga poništiti osoba visokog autoriteta u SAD-u", dodao je.

HANOI

Vijetnam je objavio kako virus ptičje gripe već tri tjedna nije zabilježen ni u jednom od 21 grada i provincije gdje se ranije pojavio, izvijestilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. "U ovom trenutku nema zajednice, okruga ili provincije u kojoj postoji ptičja gripa", izvijestio je Ured za zdravlje životinja pri Ministarstvu u ponedjeljak, nedugo nakon provedenog cijepljenja peradi. Gotovo četiri milijuna zaraženih pataka i pilića je ubijeno ili je umrlo od virusa u Aziji od listopada prošle godne, a zadnja pojava ptičje gripe zabilježena je u 21 od ukupno 64 vijetnamske provincije. Vijetnam je kompletirao cijepljenje protiv ptičje gripe nad više od 244 milijuna peradi, a većina tih ptica cijepljena dva puta, kažu u Ministarstvu.

NOVI SAD

Dvojica nepoznatih pljačkaša provalili su u nedjelju u novosadski Gradski muzej, svezali stražare i pobjegli s četiri dragocjene slike, među kojima su Rembrandtov "Portret oca" te Rubensov "Seneka", izvijestila je tamošnja policija. Pljačka se dogodila u ranim jutarnjim satima, kazao je novinarima glasnogovornik policije Stevan Krstić. Sve četiri ukradene slike su ulja na platnu - "Portret oca" Rembrandta Van Rijna, "Seneka" Petera Paula Rubensa, minijatura talijanskog baroknog slikara Piera Francesca Mole, te slika nepoznatog nizozemskog autora iz 16. stoljeća. Krstić je izvijestio da je riječ o slikama velike vrijednosti, ali nije želio govoriti o iznosima niti iznositi detalje pljačke. Obojica stražara, koje su pljačkaši iznenadili i svezali, nisu ozlijeđeni, rekao je Krstić, dodavši da policija traga za počiniteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙