FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac i Morales o stranim ulaganjima

PARIZ, 7. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac u subotu je izrazio podršku Francuske novoizabranom bolivijskomkolegi Evo Moralesku tražeći da vlada lijevog centra zaštiti francuskegospodarske interese.
PARIZ, 7. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac u subotu je izrazio podršku Francuske novoizabranom bolivijskom kolegi Evo Moralesku tražeći da vlada lijevog centra zaštiti francuske gospodarske interese.

Chirac je razgovarao s Moralesom nepunih sat vremena i podsjetio ga da je za strane ulagače vrlo važna pravna sigurnost, navodi se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

Evo Morales se nalazi u dvodnevnom posjetu Parizu u sklopu međunarodne turneje prije službenog preuzimanja dužnosti 22. siječnja.

Morales (46) je bivši uzgajivač "koke" i Aymara indijanac, a izbore je dijelom dobio i zbog toga što je obećao da će uzgoj "koke" opet biti moguć. Svojim je biračima obećao da će ukinuti sve gospodarske reforme koje su nametnule Sjedinjene Američke Države, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, a od kojih je najveća upravo zabrana uzgoja "koke".

Prema jednom diplomatskom izvoru bolivijski predsjednik je tijekom susreta sa Chiracom govorio o francuskom koncernu Total i izrazio želju da ona nastavi ulagati u Boliviji.

Tvrtka Total je nazočna u Boliviji uz 25 multinacionalnih kompanija. Bolivija posjeduje druge po redu rezerve prirodnog plina u Latinskoj Americi iza Venezuele.

U petak na početku svog posjeta Parizu Evo Morales je pod geslom "suradnja - ne kolonizacija" pozvao na "promjenu neoliberalnog modela". "Želim eliminirati nepravde, poboljšati sudbinu našeg naroda, promijeniti neoliberalni model", rekao je novinarima i naglasio da je Bolivija iznimno bogata prirodnim izvorima, ali opljačkana.

Morales je nakon razgovora s francuskim predsjednikom u subotu izrazio zadovoljstvo "podrškom i solidarnosti" francuskog predsjednika u "pronalaženju rješenja za teške socijalne probleme" Bolivije.

Chirac se zalagao za "snažni i bratski odnos" Francuske i Bolivije, za razvoj bilateralne suradnje i izrazio je zadovoljstvo što prvi predstavnik Indijanaca preuzima funkcije predsjednika Bolivije", navela je Elizejska palača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙