FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morales želi partnere a ne gospodare

MADRID, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novoizabrani bolivijskipredsjednik Evo Morales je u srijedu u Madridu, nakon razgovora sašpanjolskim soijaldemokratkim premijerom Jose Luisom RodriguezomZapaterom izjavio kako na području gospodarstva "treba partnere a negospodare" te da Bolivija neće nikom prepustiti kontrolu nad njezinimprirodnim resursima.
MADRID, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novoizabrani bolivijski predsjednik Evo Morales je u srijedu u Madridu, nakon razgovora sa španjolskim soijaldemokratkim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom izjavio kako na području gospodarstva "treba partnere a ne gospodare" te da Bolivija neće nikom prepustiti kontrolu nad njezinim prirodnim resursima.

"Bolivija koja je najsiromašnija zemlja Južne Amerike ali iza Venezuele najbogatija plinom u toj regiji treba partnere, privatne poduzetnike, strane poduzetnike no ne treba gospodare koji bi vladali njezinim prirodnim resursima", rekao je Morales na konferenciji za novinare.

"Bolivijska će država zadržati svoje pravo vlasništva. Da, nacionalizirat ćemo, ali to ne znači da ćemo konfiscirati. Tvrtke imaju pravo na zaradu ali ona mora biti uravnotežena", dodao je Evo Morales.

Španjolska je vlada uvjerena "da su projekti španjolskih tvrtki u skladu s razvojnom i socijalnom ekonomijom Bolivije", rekao je španjolski ministar informiranja Fernando Moraleda nakon sastanka Zapatera i Moralesa.

Španjolska je prva europska postaja međunarodne turneje Moralesa koji je prvo posjetio Kubu te Venezuelu gdje su na vlasti, njemu ideološki srodni, ljevičarski predsjednici Fidel Castro te Hugo Chavez koji je Boliviji ponudio izdašnu pomoć za premošćenje teškoća u provedbi reformi.

Kako je prenijela Al Jazeera, Venezuela će mjesečno isporučivati 150.000 barela dizela koje će siromašna Bolivija, umjesto novcem, plaćati poljoprivrednim proizvodima. Chavez je ponudio i trgovinske povlastice i pomoć u financiranju socijalnih reformi Boliviji kojoj će donirati 30 milijuna dolara za Moralesovu inauguraciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙