FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac primio članove predsjedništva BiH

PARIS, 12. prosinca 2005. (Hina) - Francuski predsjednik Jacques Chiracprimio je u ponedjeljak trojicu članova kolektivnog predsjedništvaBosne i Hercegovine povodom desetogodišnjice potpisivanja Daytonskogsporazuma, što je za službeni Pariz prilika da naglasi kako BiH imasvoje mjesto u Europi.
PARIS, 12. prosinca 2005. (Hina) - Francuski predsjednik Jacques Chirac primio je u ponedjeljak trojicu članova kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom desetogodišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, što je za službeni Pariz prilika da naglasi kako BiH ima svoje mjesto u Europi.

Tim je sporazumom, sklopljenim 21. studenoga 1995. god. u Daytonu, prekinut rat, a BiH podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Sporazum je službeno potpisan u Parizu 14. prosinca 1995. god.

Chirac je u Parizu primio trojicu članova kolektivnog predsjedništva Ivu Miru Jovića, aktualnog predsjedatelja, te Sulejmana Tihića i Borislava Paravca.

"Vjerujem da sve zemlje i svi narodi iz vaše regije imaju svoje mjesto u Europi", rekao je Chirac članovima BiH predsjedništva.

Chirac je naglasio kako je potrebno ojačati demokratske institucije i podsticati kohabitaciju zajednica u BiH. Govorio je također i o problemu odbjeglih optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića, navode njegovi bliski suradnici.

Francuske su vlasti mišljenja da je vrijeme da se krene korak dalje od Daytonskog sporazuma čija je svrha bila "nametanje mira stranama koje mir nisu željele" i koji je osigurao "okvir kojim je zajamčen mir", navode suradnici predsjednika Chiraca. S tog stanovišta "europska perspektiva jedini je način da taj sljedeći krene ostvari".

BiH je 25. studenoga u Sarajevu otpočela pregovore za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom Unijom, što je prvi korak prema punom članstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙