FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac nakon loše godine pozvao Francuze da vjeruju u sebe

PARIZ, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Predsjednik Jacques Chirac pozvaoje u srijedu Francuze neka "vjeruju u sebe" nakon godine 2005.,obilježene događajima koji su hranili njihov pesimizam i tezu o sutonuFrancuske.
PARIZ, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Predsjednik Jacques Chirac pozvao je u srijedu Francuze neka "vjeruju u sebe" nakon godine 2005., obilježene događajima koji su hranili njihov pesimizam i tezu o sutonu Francuske.

Chirac je na novogodišnjem prijemu za novinare branio francuski "socijalni model" ustvrdivši da je taj model moguće reformirati, ali i poručio: "ne mijenja se ono što mi jesmo".

"Francuska je velika nacija, imamo sve razloge biti ponosni. (...) Trebamo vjerovati u sebe", rekao je Chirac i pozvao naciju da prekine "zastranjenje koje se sastoji u tome da se vidi samo negativno i vrijeme troši na stalno samooptuživanje i međusobne podjele".

U godini 2005. Francuzi su na referendumu odbacili prijedlog Ustava Europske unije, njihov je glavni grad Pariz od Londona izgubio bitku za domaćinstvo Olimpijskih igara 2012., a krajem godine potresli su ih nemiri mladih imigranata iz francuskih predgrađa.

Masovna nezaposlenost, dug od 1.100 milijardi eura zbog čega se vladi poručuje da Francuska "živi iznad svojih mogućnosti", pridonijeli su porastu pesimiza.

Tisuću francuskih novinara pozvanih na novogodišnji prijem kod predsjednika aplaudiralo je Chiracu nakon govora, a ta "tradicija" govora čudi strane dopisnike u Parizu, piše agencija France presse.

Agencija ocjenjuje da nakon deset godina na vlasti i problematične 2005., 73-godišnji Chirac želi izjavama o revitalizaciji zemlje raspršiti sliku o svojoj slabosti 18 mjeseci prije isteka mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙