FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel znanstvenika i studenata te odgovor Ministarstva

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) -
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) -

Više od pedeset znanstvenika i studenata iz domovine i svijeta izrazili su zabrinutost zbog nejasna financiranja znanstvenih i tehnoloških projekata u Hrvatskoj.

U apelu koji je danas Hini dostavio Ivan Đikić, profesor Biokemijskoga instituta pri Medicinskom fakultetu Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, poziva hrvatsku Vladu te ostale mjerodavne državne ustanove da utvrde odgovornost pojedinaca i institucija u nepravilnostima i nezakonitostima u provedbi tehnološkog projekta "Jezgra 23" i drugih tehnoloških projekata.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin objasnio je kako je projekt "Jezgru 23", drugi od šest do sada odobrenih projekata, prihvatilo bivše Ministarstvo znanosti i tehnologije potkraj 2003. za mandata ministra Gvozdena Flege.

Projekt su zajednički prijavili Krešimir Pavelić s Instituta "Ruđera Boškovića" i sadašnji ministar Dragan Primorac, tada djelatnik Poliklinike "Sv. Duh" 2.

Iako je ugovor o financiranju "Jezgre 23" bio potpisan u doba kad je Dragan Primorac već postao ministar, 13. prosinca 2004., kako napominje glasnogovornik, ministar Primorac se odrekao suvoditeljstva 20. prosinca 2004., gotovo mjesec dana prije nego je počela provedba projekta i isplata novca.

Puna novčana svota doznačena je na račun Instituta "Ruđera Boškovića" u dva obroka: 3. siječnja 2005. 3,900.000 kuna i 24. listopada 2005. 1,582.422 kune.

Kako je cijeli projekt prebačen na Institut "Ruđera Boškovića", koji je tako postao jedina ustanova nositelj projekta, ali nije raspolagala primjerenim prostorom za smještaj obaju, nego samo jednog od predviđenih laboratorija u sklopu projekta, voditelj projekta Krešimir Pavelić se uz pristanak vodstva Instituta obratio za pomoć BICRO-u i Institutu za tehnologijsku politiku s molbom da privremeno (dok traje provedba projekta) ustupe "Jezgri 23" na uporabu neiskorišten dio poslovnog prostora u Planinskoj 1. Kako je taj prostor već bio predviđen za laboratorije u kojima bi se privremeno izvodili tehnologijski projekti koje financira MZOŠ, a u sklopu programa tehnologijskog razvoja HITRA, BICRO i ITP, taj je zahtjev odobren.

BICRO je 1. kolovoza 2005. počeo uređivati svoj prostor novcem iz svojeg proračuna za 2005. te kad bude uređen (u početku 2006.), bit će predan na ugovorenu privremenu uporabu "Jezgri 23" dok ne završi njegova provedba, napominje u odgovoru glasnogovornik Ministarstva.

Tvrdnja o nenamjenskom trošenju novca BICRO-a potpuno je netočna, izjavio je, objasnivši da BICRO novcem iz svojeg proračuna za tu namjenu uređuje svoj vlastit prostor.

Kapitalna eksperimentalna oprema za oba laboratorija u sklopu "Jezgre 23", vrijedna 1,917.138, 84 kune, kupljena je predviđenim novcem sama projekta u skladu s člankom 16. Ugovora o financiranju spomenutog projekta.

Ta oprema ostaje u državnom vlasništvu (odnosno vlasništvu MZOŠ-a) sve dok ustanova voditelja projekta (Institut "Ruđera Boškovića") ne vrati uložen novac, napominje glasnogovornik Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙