FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUFOR tvrdi da je u Rogatici pucao u samoobrani

SARAJEVO/BANJA LUKA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Zapovjedništvomirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) potvrdiloje u četvrtak navečer da su vojnici iz sastava EUFOR-a tijekomoperacije izvedene u jutarnjim satima u Rogatici bili prisiljeniotvoriti vatru pri pokušaju uhićenja Dragomira Abazovića za kojim jeraspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratne zločine.
SARAJEVO/BANJA LUKA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Zapovjedništvo mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) potvrdilo je u četvrtak navečer da su vojnici iz sastava EUFOR-a tijekom operacije izvedene u jutarnjim satima u Rogatici bili prisiljeni otvoriti vatru pri pokušaju uhićenja Dragomira Abazovića za kojim je raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se da je na pripadnike EUFOR-a pucano kada su stigli na mjesto gdje je trebalo obaviti uhićenje.

"Vojnici su pucali u samoobrani pri čemu su dvije osobe koje su bile u kući koja je gađana ozlijeđene", stoji u priopćenju te se dodaje kako se "osumnjičeni (Abazović) sam ranio".

Nitko od pripadnika EUFOR-a tijekom ove akcije nije ozljeđen.

EUFOR podsjeća kako je akcija izvedena po nalogu Županijskog suda u Sarajevu te pojašnjava kako je slučaj sada u nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Bolnički izvori u Foči potvrdili su da je uz Dragomira Abazovića ozlijeđen i njegov 11-godišnji sin Dragoljub te supruga Rada koja je tijekom dana i preminula od posljedica ranjavanja. Dragomir Abazović i njegov sin su operirani i izvan su životne opasnosti.

Policija Republike Srpske, prema tvrdnjama njezina glasnogovornika Radovana Pejića, nije sudjelovala u akciji.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić uputio je prosvjedno pismo zapovjedniku EUFOR-a Gianmarcu Chiariniju u kojem zahtijeva istragu i utvrđivanje odgovornosti u akciji na području Rogatice.

Čavić je akciju EUFOR-a ocijenio kao "manifestiranje grube sile i kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima" i naglasio kako su uhićenje Dragomira Abazovića trebale izvesti sigurnosne agencije Republike Srpske i BiH jer je njegovo ime "na javnoj optužnici" .

"Kada uhićenje izvode agencije iz RS i BiH gotovo po pravilu nema ni žrtava niti štete, a međunarodne postrojbe su u posljednjih 10 godina u nekoliko navrata izazvale tragične posljedice", rekao je Čavić naglašavajući da smrt Abazovićeve supruge i ranjavanje malodobnog djeteta predstavlja "rušenje ugleda EUFOR-a i povjerenja u ove vojne snage".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙