FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baden-Wuertenburg ispituje lojalnost muslimana

BERLIN, 5. siječnja 2006. (Hina) - Predstavnici oporbenih stranaka ulokalnom parlamentu savezne pokrajine Baden-Wuertenberg i islamskeudruge iz čitave Njemačke žestoko su kritizirale praksu u tojjužnonjemačkoj saveznoj pokrajini prema kojoj su pripadnicimuslimanske vjeroispovjesti od početka godine prilikom podnošenjazahtjeva za državljanstvo dužni ispuniti i dodatnu listu s 30 pitanjakoja se odnosi na njihove poglede na svijet.
BERLIN, 5. siječnja 2006. (Hina) - Predstavnici oporbenih stranaka u lokalnom parlamentu savezne pokrajine Baden-Wuertenberg i islamske udruge iz čitave Njemačke žestoko su kritizirale praksu u toj južnonjemačkoj saveznoj pokrajini prema kojoj su pripadnici muslimanske vjeroispovjesti od početka godine prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo dužni ispuniti i dodatnu listu s 30 pitanja koja se odnosi na njihove poglede na svijet.

Predvodnica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u lokalnom parlamentu u Stuttgartu Ute Vogt smatra da se ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine povodi "najgorim klišejima".

"Pitanja u upitniku su jeftina i prazna i pokazuju da demokršćanska vlada u Stuttgartu uopće nema kontakt sa muslimanima koji žive u ovoj zemlji", ustvrdila je Vogt te dodala da ovakva praksa sve muslimane karakterizira kao prirodne protivnike demokracije.

Predsjednik Središnjeg muslimanskog vijeća u Njemačkoj Nadem Eyas izjavio je da njegova udruga planira tužbu pred ustavnim sudom zbog uvođenja upitnika. "Ono što Baden Wuertenberg primjenjuje nije kompatibilno s njemačkim Ustavom", ustvrdio je Eyas.

Islamske udruge ne osporavaju pravo utvrđivanja lojalnosti novih građana ali činjenicu da se ono provodi samo kod podnositelja zahtjeva muslimanske vjeroispovjesti, "nije u skladu sa zakonom".

Ministarstvo unutarnjih poslova Baden-Wuertenberga odbacilo je optužbe te ustvrdilo da "svaka država ima pravo preispitati odanost svojih novih državljana" te je zatražilo "više opuštenosti" u diskusiji oko upitnika.

Savezna pokrajina Baden-Wuertenberg je početkom godine uvela upitnik od 30 pitanja koji se prilikom podnošenja zahtjeva za njemačkim državljanstvom predočuje građanima koji dolaze iz zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC).

U upitniku se između ostalih nalaze pitanja poput: "Smatrate li da suprug ima pravo svoju ženu kažnjavati zbog neposluha?" ili "Jesu li atentatori od 11. rujna u vašim očima teroristi ili borci za nacionalna prava?" dočim većina pitanja cilja na problematičan stav tradicionalnih muslimana prema ženama.

Upitnik najviše pogađa građane s turskom putovnicom koja je punopravni član OIC-a dok Bosna i Hercegovina uživa status promatrača u ovoj organizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙