FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel ustraje na zatvaranju nuklearnih elektrana

BERLIN, 5. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel(CDU) će unatoč pritiscima koalicijskog partnera Kršćansko socijalneunije (CSU), ustrajati na postupnom zatvaranju nuklearnih elektrana uNjemačkoj, prenose njemački mediji u četvrtak.
BERLIN, 5. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) će unatoč pritiscima koalicijskog partnera Kršćansko socijalne unije (CSU), ustrajati na postupnom zatvaranju nuklearnih elektrana u Njemačkoj, prenose njemački mediji u četvrtak.

"Koalicijski ugovor između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) je po tom pitanju jasan", prenosi glasnogovornik vlade Thomas Steg riječi njemačke kancelarke te dodaje da se prema tomu "stanje ne može promijeniti".

Predsjednik CSU-a i bavarski premijer Edmund Stoiber te ministar gospodarstva Michael Glos (CSU) posljednjih su dana u nekoliko navrata, u svezi s najnovijim energetskim sukobom na istoku Europe, doveli u pitanje svrsishodnost dogovorenog zatvaranja njemačkih nuklearki.

"Ja sam još uvijek mišljenja da Njemačka svojim odustajanjem od atomske energije mnogo toga stavlja na kocku", ustvrdio je Glos.

CSU je ustvrdio da se Njemačka unutar Europske unije, u kojoj pojedine članice čak planiraju gradnju novih nuklearki, ponaša izdvojeno te da dovodi u pitanje njemačku energetsku neovisnost.

Stoiber je zatražio da SPD popusti glede koalicijskog ugovora te da nuklearke "pusti da rade još koju godinu duže"

Ministar za zaštitu okoliša Sigmar Gabriel (SPD) predbacio je CSU-u "tipično oporbeno ponašanje".

"Odustajanje od atomske energije je gotova stvar", zaključio je Gabriel te dodao da je uran jedini energent kojeg Njemačka u potpunosti mora uvoziti.

Ugovor o odustajanju od atomske energije donesen je za vladavine socijaldemokratsko - zelene vlade i prenesen je u novi koalicijski ugovor. On predviđa postupno gašenje svih 17 njemačkih nuklearki do 2021. godine. Neke od njih bi već trebale biti zatvorene sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙