FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački istražitelji ispitivali zatvorenike u Guantanamu

BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - Njemački istražitelji sudjelovalisu u ispitivanjima zatočenika u logoru u Guantanamu, izjavio jenjemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble tijekomrasprave u Bundestagu o umiješanosti njemačkih organa u otmice iispitivanja osumnjičenika od strane američkih obavještajaca.
BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - Njemački istražitelji sudjelovali su u ispitivanjima zatočenika u logoru u Guantanamu, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble tijekom rasprave u Bundestagu o umiješanosti njemačkih organa u otmice i ispitivanja osumnjičenika od strane američkih obavještajaca.

"Njemački istražitelji su, koliko sam informiran, ispitivali jednog osumnjičenika u Guantanamu", rekao je Schaeuble, ministar iz redova CDU-a.

Novi ministar unutarnjih poslova dodao je da su njemački organi isto tako sudjelovali u ispitivanju njemačkog državljanina sirijskog porijekla Muhameda Zamarija koji je uhićen u Siriji.

Prije toga je novi ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, član SPD-a, odbacio optužbe dijelova oporbe po kojima je bivša socijaldemokratsko - zelena vlada Gerharda Schroedera bila umiješana u otmicu njemačkog državljanina libanonskog porijekla Kaleda el-Masrija u Makedoniji 2003. od strane pripadnika američke obavještajne službe (CIA) te njegovog transporta u jedan logor u Afganistanu.

"Savezna vlada, Savezna obavještajna služba i Savezni kriminalistički ured nisu pružili pomoć u otmici el-Masrija", izjavio je ministar vanjskih poslova.

Steinemeier, koji je bio šef ureda Gerharda Schroedera te istodobno zadužen za vanjskopolitička pitanja, opovrgnuo je da su njemačke vlasti CIA-i davale informacije koji su urodile el-Masrijevom otmicom.

Steinmeier je istodobno potvrdio da je Njemačka sa svojim saveznicima redovito izmjenjuje informacije te je obranio takvu praksu.

"U svjetlu napada na New York, Bali, Madrid i London, bilo bi neodgovorno takve informacije zadržati za sebe", zaključio je Steinemeier.

Predstavnici Liberalno demokratske stranke (FDP) i stranke Zelenih izjavili su na kraju parlamentarne rasprave da nisu zadovoljni odgovorima vladajućih stranka ali su ostavili otvorenim hoće li zbog ovog skandala zatražiti sazivanje parlamentarnog istražnog povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙