FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Glas Koncila" ovu godinu drži sudbinski važnom za Hrvatsku

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila"smatra kako će ova godina za hrvatske građane, hrvatsku državu iosobito za odgovorne u hrvatskom društvu biti jedna od odlučnihgodina.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra kako će ova godina za hrvatske građane, hrvatsku državu i osobito za odgovorne u hrvatskom društvu biti jedna od odlučnih godina.

"Sve ono što će se morati poduzeti u ovoj godini nipošto nema samo političko nego i etičko obilježje i vrijednost", piše glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru "Sudbinski važna 2006. godina", koji donosi najnoviji broj tjednika.

Socijalne reforme, kako se napominje, nipošto ne bi smjele biti u službi još većeg osiromašivanja lošije stojećih građana i ugrožavanja ljudskog dostojanstva.

List smatra kako su nositelji vlasti na svim društvenim razinama odgovorni za nezaposlenost i rješavanje toga pitanja. "Nije istina, kako se hrvatskoj javnosti često želi servirati, da se država ne smije miješati u gospodarska pitanja i odnose u privredi", kaže se i dodaje kako su vlasti dužne organizacijski pomoći da se razviju proizvodnje za koje Hrvatska ima komparativne prednosti.

Rješavanje tih gorućih hrvatskih pitanja u tijesnoj je svezi i s pregovorima s EU-om, koji će označiti 2006. i koji mogu, kako napominje list, Hrvatsku dovesti za europski stol kao ravnopravna partnera, ali i kao partnera koji ne zna koje ima komparativne prednosti ili koje se ne usuđuje štititi.

"Velika je odgovornost na svim društvenim faktorima i na svakom hrvatskom građaninu da bdiju nad svim potezima političara, a osobito nad pregovorima s EU koji moraju biti transparentni", smatra list.

Napominje kako Hrvatsku očekuje i vrlo težak ispit obrane istine o agresiji koju je doživjela i obrambenom ratu koji je vodila, i to ne samo pred Haaškim sudom nego i pred međunarodnom javnošću.

"Suđenje u Hagu svratit će još snažnije pozornost svjetske javnosti na zbivanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. te je to ključni i zadnji čas kad Hrvatska mora smoći snage, umijeća i efikasnosti u populariziranju objektivne istine o svim događanjima u Hrvatskoj u tome ratnom razdoblju", tvrdi list.

Smatra kako je na poseban način hrvatska diplomacija na tom polju strahovito zakazala te se u svijetu pod utjecajem srpske propagande u sve širim krugovima stvara sve snažnije protuhrvatsko raspoloženje.

"Začuđujuće je kako su hrvatski diplomatski predstavnici šutjeli kad su svjetski mediji govorili o uhićenju tobožnjega 'ratnog zločinca' hrvatskoga generala Ante Gotovine", napominje list i pita zašto Hrvatska ima skupu diplomaciju ako ne štiti objektivne i legitimne hrvatske interese.

Smatra krajnjim časom da Hrvatska omogući svjetskoj javnosti uvid u objektivnu istinu o sebi, agresiji i obrani, jer to zauzimanje nije ništa manje važno od napora za obranu istine pravnim sredstvima na Haaškome sudu. To je bitka koju Hrvatska ne smije izgubiti, zaključuje "Glas Koncila".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙