FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Američki tjednik Time proglasio je "Osobama godine" bračni par Gates, Billa i Melindu, i britanskog pjevača Bona, zbog njihovih aktivnosti na promicanju pravde u svijetu i pomoći stanovništvu zemalja Trećeg svijeta. Glavni urednik magazina James Kella objasnio je kako su Gatesovi i Bono izabrani jer su bili najučinkovitiji u nastojanjima da se dugoročno pronađe put u iskorjenjivanju bolesti poput malarije, HIV-a i AIDS-a u siromašnim afričkim zemljama u kojima od posljedica spomenutih i mnogih drugih bolesti te od gladi i posljedica siromaštva godišnje umre osam milijuna ljudi, među kojima je puno djece.

LONDON - Britanska pop-ikona Elton John izjavio je kako je presretan što će ovog tjedna u rodnoj Engleskoj napokon uspjeti sklopiti životnu zajednicu sa svojim dugogodišnjim partnerom Davidom Furnishom, ali je istodobno rekao kako mu je žao mnogih homoseksualaca na svijetu čije zemlje ne dopuštaju te slobode. "Sljedeće srijede, najsretnijeg dana svog života, kad budem proslavljao sklapanje životne zajednice s Davidom, mislit ću i na sve one manje sretne od nas. U mnogim zemljama je ljubav među istospolnim partnerima još uvijek protuzakonita", napisao je Elton John u članku objavljenom u nedjelju u listu The Observer. John je naveo izvore Amnesty Internationala po kojima u još 80 država na svijetu postoje zakoni koji kriminaliziraju istospolne odnose među odraslim osobama. Također je specificirano upozorio na teške slučajeve progona pojedinaca u državama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jamajke, Ugande, Iraka i Poljske.

JERUZALEM - Neudate mlade Izraelke u posljednje vrijeme svoje donje rublje ostavljaju na grobu jednog cijenjenog rabina iz Galileje u nadi da će njihove molbe biti uslišene te da će pronaći partnera. S prozorske ograde mauzoleja u kojem se nalazi rabinov grob te s okolnih grana, vjerske su vlasti nedavno poskidale oko 400 primjeraka grudnjaka i gaćica koje su žene u potrazi za partnerima tu objesile, objavio je list Ma'ariv. "Nakon konzultacije s vrhovnim izraelskim rabinima, mogu sa sigurnošću reći da zbog ovakvog bogohuljenja niti jedna od ovih mladih žena neće biti blagoslovljena mužem'", istakao je izraelski rabin Deri, pomoćnik direktora odjela za upravljanje svetim mjestima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙