FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro akademik Vinko Škarić

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Istaknuti hrvatski kemičar akademikVinko Škarić umro je u Zagrebu u 83. godini, potvrđeno je danas naInstitutu "Ruđer Bošković".
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Istaknuti hrvatski kemičar akademik Vinko Škarić umro je u Zagrebu u 83. godini, potvrđeno je danas na Institutu "Ruđer Bošković".

Akademik Vinko Škarić bio je više godina direktor toga najvećeg hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti, a znanstvenu je karijeru posvetio organskoj kemiji, osobito stereokemiji nukleozida.

Rođen je u Splitu 16. listopada 1923. Diplomirao je 1951. na Tehničkome fakultetu u Zagrebu, a 1957. doktorirao na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavao u Kanadi te na američkome Sveučilištu Harvard kao suradnik nobelovca R. B. Woodvarda.

Na Institut "Ruđer Bošković" došao je 1953. i u toj je znanstvenoj ustanovi ostao do kraja radnoga vijeka. Osam je godina (u razdoblju od 1966. do 1974.) bio direktor IRB-a, a 1974. osnovao je Laboratorij za stereokemiju i prirodne spojeve (danas Laboratorij za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju), koji je vodio do 1993.

Vinko Škarić bio je od 1989.-1992. prorektor Sveučilišta u Zagrebu. Državnu nagradu "Ruđer Bošković" za životno djelo primio je 1990. Redoviti član Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) postao je 1991.

Akademik Vinko Škarić umro je 1. siječnja ove godine u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙