FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena mapa "Misao na tebe" Dragutina Tadijanovića i Matka Trebotića

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Poetsko-grafička mapa "Misao natebe" koju čine četiri grafike slikara Matka Trebotića i četiri pjesmeDragutina Tadijanovića, objavljena u povodu pjesnikova 100. rođendana,danas je predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uZagrebu.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Poetsko-grafička mapa "Misao na tebe" koju čine četiri grafike slikara Matka Trebotića i četiri pjesme Dragutina Tadijanovića, objavljena u povodu pjesnikova 100. rođendana, danas je predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Mapa je objavljena u 13 primjeraka i sastoji se od 13 listova, po želji slavljenika kojemu je to sretan broj.

"Mjesečina na moru", "Snove sniju stari maslinici", "Misao na tebe" i "Moj Dubrovnik", četiri su Tadijanovićeve pjesme, napisane od 1923. do 1953., koje je odabrao i za mapu ilustrirao Matko Trebotić.

Mapa sadrži predgovore pokojnoga akademika Ive Frangeša, dugogodišnjega Tadijanovićevog prijatelja, te predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milana Moguša.

Akademik Moguš podsjetio je da je Tadijanović, koji je u redovito članstvo primljen 1953., preko pola stoljeća Akademijin član, najduže od ijednog sadašnjeg člana.

Tadijanović je prvu pjesmu napisao sa 15 godina, tako da obilježava i 85 godina književnog stvaralaštva, podsjetio je Moguš, dodavši kako je postao prepoznatljiv dio hrvatske književnosti 20. stoljeća.

Izbor pjesama upućuje na Mediteran kao ishodište, rekao je akademik Dubravko Jelčić, pojasnivši kako su se Tadijanovićeve pjesme slikaru Trebotiću nametnule vizualnim dojmom.

"Osim što Tadijanovićeva poezija ima snagu riječi, ona ima i snagu likovnog izraza, snagu slike", dodao je Jelčić.

Na kraju predstavljanja, pjesme iz mape pročitao je Tadijanović.

Mapa "Misao na tebe" Dragutinu Tadijanoviću je uručena uoči njegova 100. rođendana, 3. studenoga u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

(Hina) xmb ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙