FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava pulske bolnice: liječnici nisu krivi za smrt dvojice pacijenata

PULA,3. siječnja 2006.(Hina) - Voditelj kirurgije pulske Opće bolnicedr. Nadomir Gusić na današnjoj je konferenciji za novinare izjaviokako su dva smrtna ishoda pacijenata u 2004. rezultat komplikacijeliječenja, a ne stručne pogreške liječnika kako se ovih dana tvrdilo unekim medijima.
PULA,3. siječnja 2006.(Hina) - Voditelj kirurgije pulske Opće bolnice dr. Nadomir Gusić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako su dva smrtna ishoda pacijenata u 2004. rezultat komplikacije liječenja, a ne stručne pogreške liječnika kako se ovih dana tvrdilo u nekim medijima.

"Liječnici su i u ovim slučajevima u dobroj namjeri nastojali pomoći teško oboljelim pacijentima. Stoga se ne radi ni o kakvim misterioznim smrtima jer smo za njih znali i tražili obdukciju", istaknuo je dr. Gusić koji se u prilog takvoj ocjeni pozvao na mišljenje stručnog kolegija bolnice. On je uvjeren da će okončanje sudskog postupka, budući da je protiv jednog liječnika podignuta optužnica, pokazati da su bili u pravu.

Naime, na temelju prijave pulskog obducenta dr. Ilije Kučinara Općinskom državnom odvjetništvu prije mjesec dana podignuta je optužnica protiv voditelja Torovaskularnog odjela pulske kirurgije R.V.-a dok se protiv voditelja djelatnosti urologije F.B.-a i urologa P.M.-a vodi istraga.

Po riječima zamjenika općinskog državnog odvjetnika Eddya Putigne, R.V.-a se tereti da je nepažljivim postavljanjem drena 78-godišnjem pacijentu oštetio stijenku srca zbog čega je on nakon nekoliko sati iskrvario i umro.

F.B. i P.M. su prijavljeni zbog sumnje da su počinili kažnjivo djelo protiv zdravlja ljudi jer su tijekom resekcije tumora mokraćnog mjehura 71-godišnjem pacijentu metalnom cijevi oštetili stijenku mjehura zbog čega je došlo do prodiranja materije u trbušnu šupljinu što je izazvalo upalu potrbušnice i endotoksični šok sa smrtonosnim ishodom.

Odgovarajući na pitanje novinara ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin odbacio je tvrdnju o navodnoj internoj istrazi oko nekompetentnosti njihova obducenta dr. Ilije Kučinara, a u vezi s njegovom krivom procjenom o lešu ubijenog Britanca Petera Rushtona. Kada je početkom studenoga Rushton pronađen u moru u blizini Poreča policija je isključila mogućnost da je riječ o Britancu, da bi koncem studenoga, kada su privedena trojica mladića osumnjičenih za ubojstvo, policija potvrdila da je ipak riječ o Rushtonu

Obducnet Kučinar tada je tvrdio da je zbog visokih uznapredovalih truležnih promjena teško utvrditi koliko je vremena leš bio u vodi. Istarska policija je na tiskovnoj konferenciji priopćila da je na temelju nalaza obdukcije isključena mogućnost da je riječ o britanskom turistu jer je riječ o tijelu koje je u vodi bilo oko godinu dana.

Ravnatelj bolnice dr. Jerin danas je izjavio da obducent dr. Ilija Kučinar u sudsko-medicinskoj dokumentaciji nije naveo da je leš bio u moru oko godinu dana dodavši da su nalazi sudsko-medicinske obdukcije izvan nadležnosti bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙