FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plin: Moskva za intervenciju EU a Solana za pregovore

ZAGREB/BRUXELLES, 3. siječnja 2006. (Hina) - Ruski premijer MihailFradkov zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da izvršipritisak na Ukrajinu u sporu oko isporuke plina što je izbio izmeđudvije zemlje a koje je visoki predstavnik EU za vanjsku politikuJavier Solana istoga dana pozvao da spor riješe pregovorima.
ZAGREB/BRUXELLES, 3. siječnja 2006. (Hina) - Ruski premijer Mihail Fradkov zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da izvrši pritisak na Ukrajinu u sporu oko isporuke plina što je izbio između dvije zemlje a koje je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana istoga dana pozvao da spor riješe pregovorima.

U poruci upućenoj Bruxellesu, Fradkov je opet ustvrdio da je Moskva spremna ispuniti sve svoje obveze, javila je agencija Ria Novosti.

Međutim, ruski premijer je upozorio na "stvarnu prijetnju" smanjenja isporuka ruskog plina Europi ako Ukrajina nastavi "neovlašteno oduzimati plin" namijenjen europskim zemljama koji putuje preko njezina teritorija.

Ruski dužnosnici optužili su Ukrajinu da je u zadnja dva dana, otkako joj je Rusija prestala isporučivati plin jer nije prihvatila povećanje cijene, gubitak kompenzirala krađom plina za Europu.

Izaslanik Javier Solana "telefonski je u vezi s Ukrajincima i s Rusima, razgovarao je s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Borisom Tarasjukom i s ruskim dužnosnicima", kazala je Solanina glasnogovornica Cristina Gallach u utorak.

"Njegova je glavna poruka pokušati uvjeriti obje strane da se vrate pregovoaračkom stolu", kazala je Gallach, prema agenciji Reuters.

Solana, međutim, ne planira posjetiti niti Moskvu niti Kijev, dodala je Gallach.

Rusija je u utorak uspostavila opet punu isporuku plina europskim zemljama kroz plinovod koji prolazi Ukrajinom, nakon što su brojne europske zemlje, među njima i Hrvatska, u ponedjeljak primale smanjene količine od 14 do 40 posto (za Hrvatsku je smanjenje iznosilo 33 posto).

Gallach je dodala da su Ukrajinci uvjerili Solanu u spremnost na veću cijenu ali žele pregovarati o vremenskim rokovima.

Solana je bio ključni pregovarač između Ukrajine i Rusije nakon Narančaste revolucije kojom je 2004., na vlast došao prozapadni predsjednik Viktor Juščenko i na nezadovoljstvo Rusije najavio odmak od vlade u Moskvi i približavanje Kijeva Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙