FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija ponovno isporučuje plin Europi; sukob s Ukrajinom ključa

MOSKVA, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorak ponovnouspostavila pune isporuke plina prema europskim zemljama, popustivšiblokadu Ukrajine, međutim sukob Kremlja s bivšim sovjetskim susjedomkoji je i doveo do obustave isporuka plina Kijevu još ključa.
MOSKVA, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorak ponovno uspostavila pune isporuke plina prema europskim zemljama, popustivši blokadu Ukrajine, međutim sukob Kremlja s bivšim sovjetskim susjedom koji je i doveo do obustave isporuka plina Kijevu još ključa.

Rusija je optužila Kijev za ilegalno prisvajanje plina iz plinovoda koji prolazi preko teritorija te zemlje prema Europi nakon što je ruski plinski monopolist Gazprom prekinuo u nedjelju opskrbu Ukrajine.

Europske države od Srbije do Njemačke požalile su se na prekid opskrbe, pa je Washington upozorio Moskvu da ne koristi energiju kao političko oruđe. Moskva je popustila zapadnom pritisku i složila se u ponedjeljak navečer ponovno uspostaviti isporuke plina blizu normalnih razina, priznavši da se malo toga moglo učiniti kako bi se zaustavilo Ukrajinu da se poslužuje plinom.

"S ciljem sprečavanja moguće energetske krize, uzrokovane ukrajinskim nezakonitim prisvajanjem plina, Gazprom je odlučio o isporuci dodatnog plina u plinski transportni sustav Ukrajine", stoji u priopćenju te kompanije. "Ističemo da dodatna isporuka plina nije namijenjena ukrajinskim potrošačima već tranzitu preko Ukrajine za isporuku potrošačima izvan granica Ukrajine".

Kijev je zanijekao da uzima ruski plin, no kazao da će to učiniti ukoliko temperature padnu ispod toče zamrzavanja. Nije bilo znakova kontakata ili pregovora kako bi se riješilo taj gorak sukob između dvije zemlje, ključne za regionalnu stabilnost.

Mađarska koja je bila pogođena s 40 posto manjom opskrbom i Austrija koja je izgubila trećinu svoje opskrbe, objavile su kasno u ponedjeljak da je ponovno uspostavljena normalna isporuka plinovodom.

Ruska novinska agencija Itar-Tass izvijestila je da je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko kazao u telefonskom razgovoru poljskom predsjedniku Lech Kaczynskiju da su isporuke prema Europi ponovno normalizirane dva sata nakon što je Moskva pojačala dotok.

Ruska državna kompanija Gazprom prekinula je isporuke Ukrajini nakon što je Kijev odbio platiti četiri puta više za njezin plin, čime bi se ukinule subvencionirane cijene koje potječu još iz sovjetskih vremena. Rusija je kazala da taj zahtjev jednostavno usklađivanje cijena s tržišnim, dok su ukrajinski dužnosnici ustvrdili da Kremlj nastoji potkopati zapadno orijentiranu vladu.

Europa dobiva 25 posto plina iz Rusija. Moskva se promovira kao pouzdani dobavljač plina još od sovjetskog doba, a taj imidž nastoji poboljšati kao predsjedavateljica G8, skupinom vodećih industrijskih zemalja. No, događaji u protekla 36 sata odaslali su obeshrabrujući signal diljem tržišta kapitala i energenata.

Gazprom je kazao da će pustiti dodatnih 95 milijuna prostornih metara plina dnevno prema Europi preko Ukrajine i da planira ponovno uspostaviti punu isporuku europskim potrošačima do utorka navečer, ali ne i Ukrajini. U nedjelju Gazprom je smanjio opskrbu diljem te rute za 120 milijuna kubičnih metara dnevno .

Analitičari tvrde da europske zemlje zasad malo toga mogu učiniti na smanjenju svoje ovisnost o ruskoj energiji jer ne postoje spremne dostupne alternative. "EU i SAD imaju malo stvarnog utjecaja na Rusiju, s obzirom da Gazprom jednostavno traži od Ukrajine da plati onoliko koliko već plaćaju zapadne europske zemlje za energiju. Zašto bi Rusija dala Ukrajini popust?", kazao je Timothy Ash, analitičar Bear Stearns investicijske banke.

No Njemačka, najveći potrošač ruskog plina, rekla je da će dva puta promisliti o povećanju svog uvoza ruskog plina ukoliko Moskva ne dokaže da je pouzdan opskrbljivač energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙