SAN DIEGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Iako sve više Amerikanaca svakodnevno pojede preporučenih pet porcija voća i povrća, ispitivanje pokazuje da većina ljudi odabire hranu koja ne sadrži mnogo folata i vitamina C što može
rezultirati manjkom tih osnovnih hranjivih tvari u tijelu, tvrdi Christopher A. Taylor s državnog sveučilišta Arizona u Tempi.
SAN DIEGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Iako sve više Amerikanaca
svakodnevno pojede preporučenih pet porcija voća i povrća,
ispitivanje pokazuje da većina ljudi odabire hranu koja ne sadrži
mnogo folata i vitamina C što može rezultirati manjkom tih osnovnih
hranjivih tvari u tijelu, tvrdi Christopher A. Taylor s državnog
sveučilišta Arizona u Tempi. #L#
Državna stručna tijela već godinama naglašavaju važnost
kozumiranja voća i povrća, i to najmanje pet porcija dnevno.
No Taylor tvrdi kako te preporuke ne sadrže "upute što se točno mora
jesti". On i njegovi kolege proučili su rezultate istraživanja koja
je američko ministarstvo poljoprivrede provelo između 1994. i
1996. godine. Pokazalo se da Amerikanci, kad je riječ o voću i
povrću, najradije jedu zelenu salatu, proizvode od rajčice, prženi
krumpir, banane, narančin sok i luk.
Konuzumiranje te hrane može osigurati unos svih drugih vitamina,
kazao je Taylor, ali "ne i folne kiseline i vitamina C". Folna
kiselina je posebno važna za žene u plodnom razdoblju života, jer je
nedostatak te tvari povezan s povećanim rizikom za određene
prirođene mane. Najbolji prirodni izvori folne kiseline su zeleno
lisnato povrće: kelj pupčar, brokula i cvjetača. Zna se da su
citrusi najbolji izvor vitamina C, no Taylor naglašava kako je voće
najbolje uzimati cijelo, a ne samo sok.
Iako spada u povrće, zelena salata je slab izvor hranjivih tvari,
tvrdi Taylor. "Salata sadrži vitamin K", rekao je, ali to je
otprilike jedina hranjiva tvar koju sadrži. Što se tiče prženih
krumpirića, ne samo da imaju zanemarivu količinu vitamina C, nego
su često i prepuni masti, što povećava rizik za pojavu srčanih i
drugih bolesti.
Taylor se nada kako su nedavna vladina nastojanja da se javnost
pouči o pravilnoj prehrani postigla rezultate, jer je unos voća i
povrća porastao, s tri porcije 1980. na pet 1996. godine. Sad se,
dodao je, moramo usredotočiti na drugu poruku: da se u tih pet
obroka mora uključiti voće i povrće bogato vitaminom C i folnom
kiselinom kako bi unos hranjivih tvari dosegao prihvatljivu
razinu.
(Hina) car dgk