FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOĆE I POVRĆE: BITNA JE KVALITETA

SAN DIEGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Iako sve više Amerikanaca svakodnevno pojede preporučenih pet porcija voća i povrća, ispitivanje pokazuje da većina ljudi odabire hranu koja ne sadrži mnogo folata i vitamina C što može rezultirati manjkom tih osnovnih hranjivih tvari u tijelu, tvrdi Christopher A. Taylor s državnog sveučilišta Arizona u Tempi.
SAN DIEGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Iako sve više Amerikanaca svakodnevno pojede preporučenih pet porcija voća i povrća, ispitivanje pokazuje da većina ljudi odabire hranu koja ne sadrži mnogo folata i vitamina C što može rezultirati manjkom tih osnovnih hranjivih tvari u tijelu, tvrdi Christopher A. Taylor s državnog sveučilišta Arizona u Tempi. #L# Državna stručna tijela već godinama naglašavaju važnost kozumiranja voća i povrća, i to najmanje pet porcija dnevno. No Taylor tvrdi kako te preporuke ne sadrže "upute što se točno mora jesti". On i njegovi kolege proučili su rezultate istraživanja koja je američko ministarstvo poljoprivrede provelo između 1994. i 1996. godine. Pokazalo se da Amerikanci, kad je riječ o voću i povrću, najradije jedu zelenu salatu, proizvode od rajčice, prženi krumpir, banane, narančin sok i luk. Konuzumiranje te hrane može osigurati unos svih drugih vitamina, kazao je Taylor, ali "ne i folne kiseline i vitamina C". Folna kiselina je posebno važna za žene u plodnom razdoblju života, jer je nedostatak te tvari povezan s povećanim rizikom za određene prirođene mane. Najbolji prirodni izvori folne kiseline su zeleno lisnato povrće: kelj pupčar, brokula i cvjetača. Zna se da su citrusi najbolji izvor vitamina C, no Taylor naglašava kako je voće najbolje uzimati cijelo, a ne samo sok. Iako spada u povrće, zelena salata je slab izvor hranjivih tvari, tvrdi Taylor. "Salata sadrži vitamin K", rekao je, ali to je otprilike jedina hranjiva tvar koju sadrži. Što se tiče prženih krumpirića, ne samo da imaju zanemarivu količinu vitamina C, nego su često i prepuni masti, što povećava rizik za pojavu srčanih i drugih bolesti. Taylor se nada kako su nedavna vladina nastojanja da se javnost pouči o pravilnoj prehrani postigla rezultate, jer je unos voća i povrća porastao, s tri porcije 1980. na pet 1996. godine. Sad se, dodao je, moramo usredotočiti na drugu poruku: da se u tih pet obroka mora uključiti voće i povrće bogato vitaminom C i folnom kiselinom kako bi unos hranjivih tvari dosegao prihvatljivu razinu. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙