SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Nekalorična prehrana bogata kalcijem pridonijela je gubitku težine kod miševa, izvješćuju istraživači. Oni pretpostavljaju da visoka razina kalcija potiskuje djelovanje hormona koji nam pomažu
da sačuvamo zalihe masti.
SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Nekalorična prehrana
bogata kalcijem pridonijela je gubitku težine kod miševa,
izvješćuju istraživači. Oni pretpostavljaju da visoka razina
kalcija potiskuje djelovanje hormona koji nam pomažu da sačuvamo
zalihe masti. #L#
"Bez obzira na odnos unosa kalorija i fizičke aktivnosti, kalcij
koji unosimo određuje hoće li tijelo sačuvati kalorije u obliku
masti ili će ih potrošiti", objasnio je voditelj istraživanja dr.
Michael Zemel sa sveučilišta Tennessee u Knoxvilleu. O rezultatima
istraživanja izvijestio je i na konferenciji Eksperimentalna
biologija 2000.
Zemel je rekao da su ga na pomisao o mogućoj povezanosti kalcija i
metabolizma masti navele studije koje su prije nekoliko godina
provedene na pretilim muškarcima. Kad im je propisna prehrana
bogata kalcijem "izgubili su znatnu količinu tjelesne masti",
rekao je Zemel, unatoč tome što je unos kalorija ostao isti.
Istraživanja na miševima pokazala su da prehrana siromašna
kalcijem potiče hormone koji pomažu kalciju da uđe u masne stanice.
Ti hormoni, osim toga, "uključuju" mehanizam za čuvanje masti u
masnim stanicama. Prehrana bogata kalcijem, kako se čini, ima
suprotno djelovanje: blokirala je hormone koji potiču povećanje
težine pa su miševi ostali mršavi.
No, mogu li debeli miševi smršaviti uz pomoć prehrane bogate
kalcijem? U zadnjoj fazi istraživanja Zemel i njegovi suradnici
podijelili su debele miševe u pet skupina. Jedna je skupina
dobivala istu vrlo kaloričnu hranu siromašnu kalcijem od kakve su
se i udebljali. Ostale četiri skupine dobivale su hranu s 30 posto
kalorija manje i različitim količinama kalcija iz pripravaka ili
mliječnih proizvoda.
Rezultati? Životinje koje su jele niskokaloričnu hranu siromašnu
kalcijem izgubile su malo, oko 11 posto ukupne tjelesne težine i 8
posto ukupne tjelesne masti. No, debeli miševi koji su jeli
niskokaloričnu hranu bogatu kalcijem "izgubili su otprilike petinu
tjelesne težine i 42 posto tjelesnih masti u roku od šest tjedana".
A miševi koji su kalcij dobivali iz mliječnih proizvoda izgubili su
još više: "četvrtinu tjelesne težine i 60 posto tjelesnih masti",
tvrdi Zemel.
Trenutačno se obavljaju klinička ispitivanja, a rezultati
postignuti kod ljudi bit će objavljeni u roku od godinu dana. Nije
jasno zašto kalcij iz mliječnih proizvoda potiče gubitak masti
djelotvornije od kalcijeva karbonata iz pripravaka. No, Zemel je
naglasio da mliječni proizvodi uključeni u prehranu moraju biti
niskokalorični: jogurt i sir s malim postotkom masti te obrano
mlijeko. On preporučuje "3 do 4 obroka mliječnih proizvoda s malim
postotkom masti".
Iako je studiju financiralo Nacionalno vijeće za mliječne
proizvode, Zemel ističe da ima i drugih izvora kalcija osim mlijeka
i mliječnih proizvoda. "Neki proizvodi od soje sadrže mnogo
kalcija, a ima i mnogo proizvoda obogaćenih kalcijem, od narančina
soka do žitarica". Uz to, kalcija ima i u rabarbari, brokuli i
kelju.
Znanstvenici upozoravaju da ne smijemo kalcij doživjeti kao
"čarobno sredstvo" za mršavljenje. "To ne znači da kalorije nisu
bitne", rekao je Zemel. Ali on misli da visoka razina kalcija u
prehrani može "znatno usporiti mehanizam proizvodnje masti i
potaknuti mehanizam trošenja masti".
(Hina) dgk dgk