ZAGREB, 9. travnja (Hina) - Prehrana koja se temelji na odvojenom uzimanju hrane iz glavnih prehrambenih skupina nije bolja od uobičajene, tvrde istraživači.
ZAGREB, 9. travnja (Hina) - Prehrana koja se temelji na odvojenom
uzimanju hrane iz glavnih prehrambenih skupina nije bolja od
uobičajene, tvrde istraživači.#L#
Dijete koje se temelje na posebnoj kombinaciji hrane polaze od
pretpostavke da je zdravije i učinkovitije jesti odvojeno
ugljikohidrate, masti i bjelančevine.
Tijelo, navodno, tako lakše probavlja hranu.
Zagovornici takve prehrane tvrde da ta dijeta može smanjiti
opasnost od čireva i alergija, a - navodno - povećava i razinu
energije.
Taj prehrambeni sustav, kažu, ublažava simptome kroničnih bolesti
kao što su artritis i dijabetes.
Dr. Alain Golay i njegovi kolege sa Sveučilišta u Ženevi proveli su
ispitivanje koje je trajalo šest tjedana, a uspoređivali su kako
dvije vrste dijeta djeluju na gubitak težine.
Pedeset četiri pacijenta bila su na niskokaloričnoj dijeti (1100
kalorija na dan), koja je 45 posto energije sadržavala u obliku
ugljikohidrata, a 30 posto u obliku masti.
Polovica ispitanika hranila se normalno, a druga polovica jela je
kombiniranu hranu, uzimajući masti i ugljikohidrate u različito
vrijeme.
Ispitanici s kombiniranim jelovnikom uzimali su hranu nešto
siromašniju mastima (25 posto masti) od onih koji su jeli
uobičajenu kombinaciju (31 posto masti).
Istraživači su mislili da će oni koji su uzimali kombiniranu hranu
lakše mršaviti.
Ipak, ljudi koji su uzimali uobičajenu kombinaciju izgubili su 7,5
kg u usporedbi sa samo 6,2 kg, koliko su izgubili oni koji su jeli
posebno kombiniranu hranu.
Obje su skupine izgubile podjednaku količinu masti i glukoze u
plazmi, te kolesterola, triglicerida i inzulina.
To pokazuje da je zdravlje povezano s gubitkom tjelesne masti, bez
obzira na vrstu dijete i na to kako se u organizam unose masti i
ugljikohidrati.
(Hina) car dgk